Pustovanje v Severnem Porenju – Vestfaliji

Helau, Alaaf sta pustna pozdrava v Severnem Porenju – Vestfaliji. Čeprav se je peti letni čas, to je pustni čas, začel že 11. novembra ob 11. uri, se največje norenje mask in šem začne v četrtek na takoimenovani ženski pust. Tako so 31. januarja ob 11. uri in 11 minut številne pisano našminkane ženske v različnih oblačilih zavzele mestne hiše tako v Kölnu kot v Düsseldorfu, Bonnu in številnih drugih mestih ter prevzele oblast . Tudi po številnih šolah so se učenke in učenci zabavali s tem,da so rezali učiteljem kravate in vezalke. Pustna zasedanja in nastopi številnih plesnih skupin so se vrstila. Začelo se je pustno rajanje in zabavanje, ki je trajalo vse do pepelnične srede. V tem delu Nemčije so številne pustne prireditve nekaj vsakdanjega in obenem nekaj posebnega. To je treba doživeti, se poveseliti in se nasmejati s številnimi maskami v Severnem Porenju Vestfaliji.

 

 
Tudi Slovenci v tem delu Nemčije smo pustovali. Slovensko kulturno in športno društvo »Maribor« iz Hildna je na pustno soboto 2. februarja organiziralo pustno-plesno prireditev »Maškerada 2008« v mestni dvorani v Gruitenu. Številni gostje: maskirani in nemaskirani – so napolnili pisano okrašeno dvorano. Med maškarami je bilo tudi lepo število majhnih otrok, tako šolarjev kot malčkov. Za pustno rajanje je igral ansambel »Prijatelji« iz Ptuja. Med otroškimi maskami so bili klovn, metuljček, indijanec, indijanka, kavboj, princesa, princ, Rdeča kapica, policaj in druge. Med odraslimi so plesali klovni, različne cvetice, mornarki, zaporniki, Rdeča kapica, šerif in še bi lahko našteval …

Zelo kvaliteten pustni program je vodil predsednik društva Tone Dogša. V pisanem kulturnem sporedu so nastopili : nemška moška plesna skupina »Kniebachschiffer«, mladinska plesna skupina »Grosse Karnevalgesellschaft« iz Hildna v zeleno belih kostumih, maskirana skupina gejš in seveda skupina izvirnih »kurentov« iz Ptuja. Prisoten je bil tudi župan mesta Hilden »Günther Scheib«, ki je plesal s skupino gejš. Obiskal nas je tudi pustni princ mesta Hilden s princeso in spremstvom.
Žirija, ki je ocenjevala maske je imela veliko dela. Končno se je komisija odločila in nagradila otroške maske : majhnega klovna, Rdečo kapico in princeso. Vsi zamaskirani otroci so dobili tolažilne nagrade. Pri odraslih so morale maske zaplesati več plesov, da smo dobili nagrajence: klovna, cvetico in …

 
Veselo pustno rajanje in druženje je trajalo do druge ure zjutraj.

 
Na pustni ponedeljek smo pred društvom spremljali pustni sprevod in lovili in pobirali »kamele«. Kamele so bonboni, čokoladice, klobase in druga darilca ,ki jih mečejo maškare iz pustnih vozov med gledalce .Interno pustovanje se je nadaljevalo v društvenih prostorih …Alaaf! Helau!

 

 
Prihodnje leto obiščite ob pustnem času Köln, Düsseldorf in kakšno drugo mesto v Severnem Porenju -Vestfaliji, ne bo Vam žal!

 

Dušan Čegovnik iz Essna

Podobne teme: