Kulturna prireditev zamejskih Slovencev Preko mej

Zamejske organizacije Krščanska kulturna zveza Celovec, Slovenska kulturna zveza Trst, Slovenska prosvetna zveza Celovec, Zveza Slovencev na Madžarskem iz Monoštra, Zveza slovenske katoliške prosvete Gorica in Zveza slovenskih kulturnih društev Trst so ob pomoči Javnega kulturnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti pripravile prvo skupno kulturno prireditev zamejskih Slovencev iz Avstrije, Italije in Madžarske, imenovano Preko mej.

V okviru omenjene prireditve je 10. novembra letos na odru Viteške dvorane ljubljanskih Križank, 11. novembra v Kulturnem domu v Pliberku na Koroškem, 12. novembra v Slovenskem kulturnem domu v Trstu, 2. decembra v mariborski Unionski dvorani, 3. decembra v Gledališki dvorani v Monoštru nastopilo veliko izvajalcev: Slovensko kulturno društvo Zarja iz avstrijske Železne Kaple z otroškim kabaretom Anje Štefan in Gabriela Lipuša Svet je kakor Ringaraja, sestavljenim iz otroških pesmi pisateljice Anje Štefan, člani dramskega odseka Prosvetnega društva Štandrež iz Italije so publiki ponudili odlomek iz predstave Alda Nicolaja Stara garda, filmska skupina Koroške kulturne zveze iz Celovca pa kratki film Bungalov 18 (film je nastal v Fiesi v okviru gledališke delavnice Krščanske kulturne zveze Celovec), z Madžarske je prišlo Mlado porabsko gledališče s predstavo Milivoja Mikija Roša Prvi šolski dan (začne se z zvonjenjem k prvi šolski uri na prvi šolski dan v prvem razredu gimnazije – predstava je uprizorjeno v knjižni slovenščini), pa Andrejka Možina iz Trsta s šansoni iz cikla Zasul si me z zvezdami (uglasbitve poezije raznih slovenskih pesnikov v stilu šansona in popevke).

Zamisel za skupne predstavitve kulturne ustvarjalnosti v zamejstvu, in to na odrih v Sloveniji in državah, kjer te ustvarjalnosti živijo, je nastala v letu 2005 v Števerjanu na srečanju zgoraj omenjenih slovenskih zamejskih organizacij. Prireditev Preko mej s skupno predstavitvijo zamejske ustvarjalnosti naj bi v slovenski javnosti, ki zelo malo ve o Slovencih, živečih zunaj meja Slovenije, povečala védenje o kulturnih dosežkih zamejskih skupnosti v sosednjih deželah. Prireditev je bila tudi poskus, kako integrirati kulturne dosežke Slovencev zunaj Slovenije v osrednji slovenski kulturni prostor in omogočiti širšo prepoznavnost njihovih vitalnih življenjskih interesov, še posebej v Republiki Sloveniji.

Marija Primc

 

Podobne teme: