V društvu Maribor Hilden veliko otrok pričakalo Miklavža

V nedeljo, 6. 12. 2014, prav na miklavževo, so se ob 14. uri v prostorih slovenskega športnega in kulturnega društvu Maribor iz Hildna zbrali otroci, njihovi starši in stari starši. Kot vsako leto so tudi letos upali, da so bili dovolj pridni in da jih bo obiskal sv. Miklavž.

 

 

V kulturnem programu so nastopili otroci, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenskega jezika. Ana, Angelina, Ciara, Jonathan, Matej in Vanessa (Lukas in Jasmin sta žal manjkala) so zapeli Metuljček cekinček ter Ježek teka, teka. Odigrali so prizorček Zakaj je sneg bel. Nace je zaigral na trobento nekaj božičnih pesmi, Ana in Ciara sta igrali na violino, Angelina pa je oblečena v angelčka Miklavžu zmolila Sveti angel. S pesmijo Zima, zima bela so priklicali Miklavža, ki jih je nagovoril in obdaril. Veliko otrok, ki še ne hodijo v šolo, je Miklavžu zapelo slovenske pesmice.

Navzoče je nagovoril predsednik društva Jože Pahič, ki se je vsem zahvalil za prihod, šolarjem za program, Miklavžu in društvenim predstavnikom pa za organizacijo te in drugih prireditev.

Društvo Maribor iz Hildna je poleg tradicionalnega pustovanja, o katerem smo že pisali, spomladi, v soboto, 17. maja, organiziral izlet v Keukenhof na Nizozemskem. V sončnem in toplem dnevu so člani in članice društva doživeli park v njegovi najlepši podobi. Več kot 7 milijonov tulipanov, narcis in hijacint na 42 hektarih je dovolj, da so parku nadeli ime najlepši spomladanski park sveta. Razstava številnih cvetočih rastlin, koncert v parku, iskanje skritega zaklada za otroke, prijetno druženje in pogovarjanje so zaokrožili z izletom na nizozemsko morje. Tam je bil čas za sprehod po peščeni obali, najpogumnejši so celo brodili po vodi, in za nizozemsko pivo. Razpoloženje na avtobusu je bilo več kot prijetno: ob okusnih prigrizkih, ki jih, kot se za Slovence spodobi, nikoli ne zmanjka, in slovenski pesmi so se dobre volje vrnili v Hilden.

Jeseni, tik pred počitnicami, 4. oktobra, so se Slovenci in Slovenke iz Hildna in okolice odpravili na ekskurzijo v Bruselj. V lepo zapolnjenem dvonadstropnem avtobusu so se odpeljali najprej na ogled parlamenta. Tam jih je sprejel in vodil Aljaž Nose, asistent Lojzeta Peterleta, evropskega poslanca iz Slovenije, ki se je opravičil, saj je ob koncih tedna navadno v Sloveniji. Kasneje se je pridružil še Matias Kambič. Ogledali so si tisti del parlamenta, ki je namenjen obiskovalcem. Razstavljeno gradivo, vsebina in postavitev so nagovorili vse prisotne, tako enajstletnega Naceta kot tudi petinosemdesetletnega Bernharda.

Atomium, bruseljski zaščitni znak, je bil naslednja postaja slovenskih obiskovalcev. Kljub zelo dolgi čakalni vrsti so se odločili za obisk te arhitekturne in oblikovalske znamenitosti. Sprehod po 165-krat povečani osnovni celici jeklenega kristala z vsemi razstavami in inštalacijami v devetih jeklenih kroglah je bil res vreden čakanja.

Popoldan je bil čas za ogled Bruslja. Mesto, ki je bilo iz avtobusa videti bolj togo in brezosebno, so spoznali še v drugi luči. Osrednji mestni trg in okoliške ulice z majhnimi trgovinami in butiki, ribjimi restavracijami in prodajalnami z belgijskimi pralinami so bili res lepo ozadje za številne fotografije, ki so nastale, prostor za postanek ob vinu ali pivu ali zgolj možnost za nakup belgijskih čokoladnih dobrot. V avtobusu na poti nazaj je bil čas za razmislek in urejanje vtisov, pogovore in petje, celo za igranje harmonike. Potujoči so si bili edini, da je bila ekskurzija lepo doživetje in da so izvedeli in videli precej novega.

 

Besedilo: Martina Tomšič

Foto: Jože Pahič

Podobne teme: