Društo Triglav iz Banje Luke praznovalo 10. let

"Neki stari meniški tekst pravi, da obstaja pet priložnosti za praznovanje:

1. kadar predstojnik odide
2. kadar se predstojnik vrne
3. kadar ima kdo rojstni dan
4. kadar ima kdo god
5. in ob vsaki drugi priložnosti."

 

 

Ker sem zagotovo spada tudi deseta obletnica, vam v imenu Društva Slovencev Triglav iz Banja Luke, želimo prisrčno dobrodošlico".

Takole je po izvedbi slovenske himne Zdravljice pozdravil vse prisotne, posebej še visoke goste iz Republike Slovenije in BiH, moderator Darko Mijatoviæ.

S pomočjo prikazane računalniške projekcije je bil spremljan kratki besedni zapis od samega začetka delovanja male skupine Slovencev, ki jo je zbral gospod Janez Lebreht, do razširitve v Zvezo Slovencev Republike Srbske, vodeno s prvim predsednikom Nikico Andromako, vse do danes, z novim imenom Društvo Slovencev Republike Srbske «Triglav» Banja Luka, ki ima 1491 članov in katerega program temelji na šoli dopolnilnega pouka, pevskem zboru, knjižnici, izdajanju letnega biltena, časopisa na slovenskem jeziku in sodelovanja z različnimi organizacijami širom Slovenije in BiH na kulturnem, športnem in ostalih področjih.

 

Za uspešno delo smo zadolženi vsi, seveda je največja odgovornost na članih Izvršnega odbora in naši predsednici gospe Mariji Grbiæ, ki se je v svojem pozdravnem govoru spomnila naših težkih časov, naše želje, dobre volje, entuzijazma in občutka za ohranjenje slovenskega jezika in kulture, zavedajoč se, da le na takšen način lahko razvijamo lastno identiteto, poznamo lastno kulturo in tradicijo in tako v sebi, v naših potomcih, prijateljih, razvijamo tolerantnost in spoštovanje drugih narodov in njihove kulture. Poudarila je, da smo s skupnim delom ter s pomočjo vseh, ki so nam resnično pomagali tako iz domovine Slovenije kot iz širše lokalne skupnosti kot BIH, uspeli. Težko je najti prave besede zahvale!

Zgodovina nas je naučila naslednjega nauka: "Ko začutiš, da je življenje pretdrdo s teboj in se želiš vdati, se spomni, kdo si. Vselej si prizadevajmo po najboljših močeh ostati to, kar smo in naša srca se nikoli ne bodo utrudila, niti ne postarala, če bomo znali deliti z drugimi vso to lepoto in dobroto. Slavnostni govor je predsednica zaključila s posebno zahvalo županu mesta Banja Luka Dragoljubu Davidoviæu in lokalne skupnosti, brez katere bi društvo ne moglo postati to, kar je danes. Župan mesta Banja Luka gospod Davidoviæ se je zahvalil na izkazani pozornosti, čestital našem Društvu jubilej in obljubil, da bo lokalna skupnost tudi v bodoče dajala vso pomoč pri našem delu.

 

Da pa bi bila svečanosti dodana nota razpoloženja, je pevski zbor Davorin Jenko zapel. Zbor je iz majhne skupine pevcev, katero je prvi vodil g.Ðevenica, prerasel v mešani pevski zbor, katerega skupaj z otroškim pevskim zborom "Mladi Jenkovci" uspešno vodi prof. Aleksandar Jeremiæ. Zbor uspešno sodeluje na TABORU SLOVENSKIH PEVSKIH ZBOROV v Šentvidu pri Stični. Redno sodeluje na vseh naših družabnih in kulturnih prireditvah, kakor tudi na vseh prireditvah, ki jih organizirajo ostala društva Slovencev v BiH. Na proslavi je s pesmijo "Planinska", želel prikazati lepote Slovenije in hkrati povabiti na oder predstavnika Urada Republike Slovenije gospoda Aleša Selana, kateri je izrekel vspodbudne besede in najlepše želje za naše delo ter izročil predsednici našega Društva spominsko knjigo.

"Naše Društvo ima veliko podporo Ambasade Republike Slovenije, številnih organov in organizacij v Sloveniji, z Uradom za Slovence v zamejstvu, Ministrstvom za šolstvo, Ministrstvom za kulturo, ki čez razpise finančno podpirajo naše programe. Udeležujemo se vladinih srečanj Slovencev, ki živijo izven domovine, sodelujemo tudi s posameznimi občinami in društvi, predvsem iz Dolenjske. Za to povezavo pa ima največjo zaslugo gospa Branka Bukovec. Prav tako imamo izjemno dober odnos z državnimi in lokalnimi organi v BiH, kateri dosledno spoštujejo zakon o zaščiti pripadnikov nacionalnih manjšin. Lahko, pa se tudi malo pohvalimo, kajti naša predsednica gospa Grbiæ je bila izbrana v Svet Slovencev živečih v zamejstvu.

Pravijo, da na mladih stoji svet. Resnično! Naši mladi člani, posebno otroški zbor s solistko Aleksandro Bilanoviæ, ki nam je zapela Mojčino pesem iz filma "KEKEC", so želeli našemu večeru dati noto ležernosti. Mladi člani našega Društva so skupaj z učiteljem Marijom Sladoljevim resnični predstavniki ohranjanja slovenskega jezika in kulture. Šola dopolnilnega pouka slovenskega jezika je začela z delom na pobudo Ministrstva za šolstvo in šport leta 1998. V šolo niso vključeni samo mladi, temveč tudi starejši, ki si žele pridobiti ali obnoviti znanje slovenskega jezika. Prav tako naši mladi člani sodelujejo na različnih srečanjih širom Slovenije in BiH. Šola učencem omogoča izpopolnjevanje jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer se udeležujejo "Zimske, oziroma poletne šole", ki jo organizira Ministrstvo za šport in šolstvo Republike Slovenije. Sodelujejo na Taboru slovenskih otrok in na takšen način navezujejo stike in izmenjujejo srečanja mladih v Sloveniji in BiH. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto pa je našim otrokom omogočilo druženje z otroci OŠ Jože Gorjup iz Kostanjevice na Krki.

Na domačih tleh pa člani sodelujelo na naših proslavah in družabnih srečanjih. Da pa bi to svojo aktivnost potrdili, so na naši svečanosti očarali prisotne z recitacijo «Deset in dve skrivnosti». "Daj človeku ribo in nahranil ga boš za ta dan, nauči človeka uporabljati internet … in ta bo dal za nekaj tednov mir".

Celotni večer je bil spremljan z računalniško projekcijo. Naše delo, trud, napor za ohranjanje vezi z domovino Slovenijo lahko najdete na spletnem portalu www.triglav.rs.ba v mnogih variantah. Internet gotovo predstavlja lepo izmenjavo. V našem Društvu pa izmenjave pripravljamo v živo, saj pravijo da smo Slovenci narod, ki zna gostiti in se zna veseliti. V kratkem poročilu smo želeli to našo gostoljubnost potrditi, kajti mi, banjaluški Slovenci, smo sodeč po pohvalah dobri gostitelji. Kulturni center Banski dvor, katerega, vodilni ljudje so nam vedno voljni dati svoje prostore, je skupaj z nami omogočil banjaluški publiki predstaviti eminentne predstavnike iz glasbenega, literarnega in likovnega področja iz vseh strani Slovenije. Prav tako uspešno organiziramo proslave Prešernovega dne, božična prednovoletna praznovanja, srečanja nacionalnih manjšin in vsem poznano srečanje, Martinovanje. Upamo, da se bomo družili in gostili tudi v prihodnje, pa ne le pri nas ampak tudi po ostalih področjih Slovenije, tam kjer še nismo navezali stikov. Želimo pokazati kakšni smo in kaj znamo.

Znamo! To so na svečanosti dokazali Mladi Jenkovci z inštrumentalno izvedbo skladbe -Piacola "Poletje".
Mnogo lepega je bilo slišati na našem večeru, vendar je bil za nas najlepši trenutek, ko smo se člani Društva Slovencev Triglav, javno zahvalili vsem, ki so pripomogli k temu, da je Društvo v desetih letih delovanja, doseglo vse to. Podelili smo priznanja in pohvale vsem, ki so nam nesebično pomagali, a njihova zahvala, nam, na našem srečanju, so bili nasmejani, zadovoljni obrazi in kup pohvalnih besed.
Bil je to svečan večer s pestro vsebino in končal se je s pesmijo, ki jo je zapela Aleksandra Bilanoviæ s spemljavo naših glasbenikov "Za Slovenijo živim", za katero je tekst napisal Igor Pirkovič, nekdanji konzul Veleposlaništva Republike Slovenije v BiH.

Naj zaključim takole: "Življenje je kot klavir – kaj boste dobili iz njega, je odvisno od tega, kako ga igrate. "Mi, naše Društvo Slovencev RS «Triglav» Banja Luka, ga bo zagotovo igralo v veselih tonih.

Društvo Slovencev RS «Triglav» Banja Luka

Podobne teme: