Ali bomo izumrli?

Ostalo nas je le 4.300 Slovencev. Tako je po zadnjem štetju ugotovila avstralska statistika, ko je preštevala slovenske priseljence, ki so se rodili v Sloveniji in se preselili v Avstralijo. Nad stanjem, ki se vsako leto slabša je zgrožena v Melbournu živeča Slovenka Margareta Lenarčič.

V Melbournu deluje 5 slovenskih društev. Gospa Margareta je članica društva Planica, ki je bilo ustanovljeno že leta 1972. Pridružila se mu je kmalu po ustanovitvi leta 1977 in je od takrat aktivna članica. Društvo ima v lasti dvorano, ki ima 500 sedišč, zdaj pa je v vseh petih društvih komaj 100 ljudi, ki so še aktivni in jih druži slovenska zavest in kultura.

Članstvo in aktivnost v društvih hitro upada. Posledično je vedno manj denarja, manj zanimanja in vse manj slišane slovenske besede. Gospa Margareta je obupana a nima rešitve. Pravi, da je v stikih s skupnostmi v Argentini in Kanadi in se povsod srečujejo z enakimi težavami. Enostavne rešitve pa ni. Mogoče je potencial v mladih, ki prihajajo za kruhom v Avstralijo a jim je po besedah Margarete, malo mar za slovensko kulturo in jezik. Ti se hitro asimilirajo v avstralsko družbo in pozabijo na svoje korenine. S tem pa izgubijo del svoje prvobitne identitete.

Na koncu pogovora je gospa Margareta zaključila, da je vesela, da živi v Melbournu, ki je bilo ravnokar razglašeno za mesto, ki je na svetu najbolj ljudem prijetno mesto za bivanje.

 

Besedilo: EV, pogovor 29/8/2013

Podobne teme: