Minister Žekš o obisku v Argentini, Urugvaju in Braziliji

Med 8. in 19. aprilom je minister za Slovence po svetu in v zamejstvu, dr. Boštjan Žekš obiskal tri države latinske Amerike in tam živeče slovenske skupnosti. Cilj obiska je bil krepitev in širjenje sodelovanja med Uradom in slovenskimi društvi ter organizacijami. Pogovarjal se je s predsedniki treh slovenskih krovnih organizacij v Argentini, Braziliji in Urugvaju. Obiskal je nekaj šol slovenskega jezika in se srečal z mladimi.

Na tiskovni konferenci 23. 4. na Uradu je izpostavil dva večja problema Slovencev v Argentini. Prvi je, kako pospešiti učenje slovenščine za katerega obstaja veliko zanimanje. Drugi pa kako povečati sodelovanje med različnimi skupinami slovenskih izseljencev, ker ti ne kažejo nobenega zanimanja za povezovanje. Različni pogledi izvirajo predvsem iz zgodovinskih razlogov preseljevanja v Argentino v različnih obdobjih.

V argentini živi okoli 30.000 Slovencev, med katerimi ni velikega zanimanja za vrnitev v domovino Slovenijo. Želijo pa jo obiskati. Težava je v težkem socialnem položaju tamkajšnjih ljudi.

Kot zanimivost je Žekš izpostavil pritoževanje tamkajšnjih Slovencev nad slovenskimi podjetji, ki so ali poskušajo prodreti na latinsko ameriški trg. Pri tem se ne obračajo na tamkaj živeče Slovence in se ne povezujejo z lokalnimi ljudmi. Zato veliko slovenskih podjetij hitro zapusti latinskoameriški trg. Kot zgleden primer sodelovanja je navedel nemške gospodarstvenike, ki se uspešno povezujejo z lokalnimi nemškimi priseljenci, ki poznajo kulturo in navade okoliša in so prav zato zelo uspešni pri prodoru na trg.

EV

Podobne teme: