DOGODKI ZA IZSELJENCE V SLOVENIJI ČEZ POLETJE

Mesec junij je mesec Slovencev, ki živijo zunaj meja naše domovine. Veliko rojakov se vrne in obišče Slovenijo. Zato je tudi veliko prireditev, ki povezujejo Slovence in širijo kulturno, jezikovno in narodnostno zavest in širino. Med njimi so pomembni trije dogodki: X. Vseslovensko srečanje, Srečanje v moji deželi, 17. tabor Slovencev po svetu in 22. romanje treh Slovenij na Svete Višarje.

 

1. 7. 2010 X. Vseslovensko srečanje

 

V prostorih Državnega zbora se bo odvijalo deseto Vseslovensko srečanje. Letošnje jubilejno srečanje nosi naslov Skupni slovenski kulturni, gospodarski in znanstveni prostor: "Realnost ali utopija?".

O predloženi tematiki bodo kot vabljeni govorci razmišljali mag. Martina Piko Rustia (Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca), g. Florjan Auser (Slovenian Media House, Avstralija) in izr. prof. dr. Jernej Zupančič (Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani).

X. Vseslovensko srečanje bo spremljal tudi kulturni program pevskega sestava iz beneške Slovenije pod vodstvom Davida Klodiča ter razstava avtorja Stanislava Koblarja Od izbrisa do prenove identitete. Slovenci v Bosni in Hercegovini 1530 – 2009.

Za vse nadaljnje informacije kontaktirajte Komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu na telefonsko številko 00386-1-478-9922 ali po elektronski pošti na katja.jerman@dz-rs.si.

 

 

3. 7. 2010 Srečanje v moji deželi

 

Tradicionalna prireditev, ki jo organizira Združenje Slovenska izseljenska matica Srečanje v moji deželi, bo letos v Beli krajini. Prireditev se bo odvijala v soboto, 3. julija 2010, s pričetkom ob 17. uri, na letališču v Prilozju pri Metliki.

Tako kot vsako leto, se bodo v kulturnem programu predstavili slovenski pevski zbori in folklorna društva, ki delujejo izven meja Slovenije.

Več preberite na SIM.

 

 

4. 7. 2010 17. tabor Slovencev po svetu

 

V nedeljo, 4. julija bo v Dolenjskih Toplicah 17. Tabor Slovencev po svetu, ki ga že tradicionalno organizira društvo Slovenija v svetu. Tabor bo potekal pod naslovom: Slovensko izseljenstvo danes – "Slovenski izseljenci in njihova navezanost na matično domovino" Začetek bo ob 16:00 v Kulturnem kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah. Več preberite na SVS.

 

 

1. 8. 2010 22. ROMANJE TREH SLOVENIJ NA SVETE VIŠARJE

 

Prvo nedeljo v avgustu bo Rafaelova družba in Zveza evropskih izseljenskih duhovnikov organizirala romanje na Svete Višarje, ki so letos posebej praznične, saj se praznuje 650. obletnica te romarske poti! Pešpot se začne ob 8h ob vznožju gore nad Žabnicami, od koder se ob premišljevanju križevega pota povzpne k cerkvi Matere božje. Kdor želi, ima za vzpon na voljo žičnico.
 
Ob 10.30 bo predavanje msgr. Jožeta Kopeiniga, rektorja Katoliškega doma v Tinjah na Koroškem na temo Slovenska kultura – podlaga suverene slovenske zavesti. Slovesno sveto mašo bo ob 12 uri ob somaševanju izseljenskih in drugih duhovnikov daroval mariborski škof dr. Franc Kramberger. Ob 13 uri bo na ploščadi za cerkvijo kratek kulturni program, ki mu bo sledilo družabno srečanje. Pri programu bo sodeloval združeni pevski zbor iz južne Nemčije.

 

 

Podobne teme: