Slovensko smrečico na Königsallee v Düsseldorfu okrasila Nadja Zikes

V prostorih banke Commerzbank na znameniti düsseldorfski nakupovalni ulici Königsallee je Unicef že petnajstič organiziral mednarodno razstavo okrašenih božičnih dreves. Pri tej tradicionalni akciji je letos sodelovalo 14 različnih držav, med njimi tudi Slovenija, smrečice pa bodo tik pred božičem podarili različnim ustanovam in domovom za otroke in starejše. Do 18. decembra so na ogled v prostorih banke. Predstavniki držav so drevesca krasili v četrtek, 7. decembra 2013. V petek, 8. decembra, pa je potekala slavnostna otvoritev z nastopi umetnikov različnih narodnosti.  Navzoča je bila tudi düsseldorfska županja Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

 

Umetnica Nadja Zikes pred okrašeno smrečico

 

Slovensko smrečico je, kot že v prejšnjih letih, okrasila slovenska umetnica Nadja Zikes. Slikarka, rojena v Mariboru, že desetletja živi in ustvarja v Nemčiji, v Severnem Porenju – Vestfaliji. Uporabila je krogle različnih velikosti, ki jih je pobarvala z zanjo tako značilnimi močnimi in hkrati toplimi barvami ter abstarktnimi motivi. Tudi letos je bila slovenska smrečica, kot že dve leti poprej, najlepša in najbolj izvirna. Pred njo so postali številni obiskovalci in se zapletli v pogovor z umetnico, ki je z veseljem predstavljala svojo smrečico in našo državo.

Tudi sicer je uspešna umetnica dejavna na humanitarnem področju. Pogosto riše in ustvarja skupaj z otroki, gosti jih tudi doma, v svojem ateljeju in na vrtu. Veliko ustvarja in razstavlja, vedno pa je tudi pripravljena sodelovati z neprofitnimi ustanovami. Slovenci se je spomnimo, kako je letos februarja na pustovanju v Haanu, ki ga je organiziralo slovensko društvo Maribor iz Hildna, naslikala slovenskega kurenta, ki je bil prodan na dražbi.

Promocija države Slovenije poteka na različnih ravneh, gotovo pa je v članku opisana ena najbolj neposrednih in učinkovitih. Ob lepem božičnem drevesu in predstavitvenem plakatu o naši državi se je zadrževalo veliko ljudi. Slišati je bilo tudi pohvale na račun naravnih lepot naše države. Izkazalo se je, da več ljudi, kot si mislimo, pozna našo deželo ali naše rojake. Zato čestitamo umetnici Nadji Zikes in jih želimo še naprej uspešno sodelovanje v takšnih in podobnih akcijah.

 

Besedilo in foto: M. T.

Podobne teme: