15. posvet slovenskih društev v Dachau

V mestecu Dachau pri Munchnu se je od 16. do 18. aprila 2010 odvilo 15. srečanje slovenskih društev, katoliških misij, učiteljev slovenščine, socialnih delavcev, članov folklornih skupin in pevskih zborov iz Nemčije. Udeležilo se ga je okoli 120 predstavnikov društev in podpornikov Slovenije v Nemčije in okoli 20 predavateljev; iz Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, predstavnikov slovenskih ministrstev, konzulata RS v Munchnu in Berlinu in drugi.

Uvoden nagovor ob otvoritvi posveta je pripravil tudi državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boris Jesih.

Srečanje je trdadicionalno namenjeno druženju mladih, izobraževanju na področju zakonodajnih novosti, odnosov do Slovencev v Nemčiji, izmenjavi izkušenj in mnenj med samimi društvi in predstavniki slovenske in nemške države.


Nekaj novih plesnih korakov je mladim Slovencem pokazal Vasja Samec.

Zanimivost posveta je že tradicionalno druženje mladih, ki se tri dni učijo slovenskih folklornih plesov. Novo pridobljeno znanje so z veseljem predstavili na sobotni večerni prireditvi, ki je tokrat povezala pridobljeno znanje vseh petih delavnic (folklora, petje, retorika, dramska igra in igranje harmonike) v zanimiv in zabaven skupen nastop.


Matej Banovšek iz Celja uči novih prijemov harmonike.

Med zanimiva predavanja lahko uvrstimo primer dobre prakse skupine okoli Klemena Žumra, ki je s sodelavci predstavil projekt zbliževanja in povezovanja mladih v Argentini. Pereč problem približati slovenske korenine mladim, ki so se rodili v tujini in nimajo neposrednih stikov z domovino je prisoten v vseh slovenskih skupnostih po svetu. Zato je bil primer povezovanja argentinskih mladih Slovencev s pomočjo sodobnih tehnologij, še posebej zanimiv.


Z leve proti desni: vicekonzulka RS na Bavarskem in Baden-Wurttenbergu Andrea Horvat, konzulka RS na Bavarskem in Baden-Wurttenbergu Marjana Prvinšek-Bokal, generalni konzul RS na Bavarskem in Baned-Wurttenbergu Marko Vrevc, veleposlanik RS v Nemčiji Mitja Drobnič in vodja konzularnega oddelka Veleposlaništva RS v Nemčiji Matjaž Marko.

Moja Slovenija, Edvard Vrtačnik

Podobne teme: