Umrl glavni donator pediatrične klinike

V petek, 12. septembra je v St. Margarets Hospital v Pittsburghu, Pensilvanija, (ZDA) umrl velik prijatelj otrok in eden največjih donatorjev nove pediatrične klinike gospod Francis Fran Joseph Magister.

Gospod Francis Magister je bil skupaj s prijateljem Josephom Cvetasem tudi najbolj zaslužen za vsakoletno organizacijo dobrodelne prireditve – golf turnirja, ki je potekal na golf igrišču DEER RUN, katerega lastnik je bil gospod Magister. Uradni organizatorji desetih dobrodelnih golf turnirjev, ki so potekali od leta 1996 do 2005 je bila Slovenska narodna podporna jednota, katere člana sta bila oba.

 

 

Francis Fran Joseph Magister

 
Tako so postali največji donatorji v akciji za novo pediatrično kliniko v Ljubljani, saj so skupaj zbrali in prispevali 189.868,70 evrov. Vseh skupaj zbranih sredstev je več kot 2.150.000 evrov. Kar ni bilo porabljeno za priprave za gradnjo, je vezano za nakup aparata za magnetno resonanco (več kot 1.150.000 evrov).

Uprava Ustanove za novo pediatrično kliniko v Ljubljani se je 15. septembra sestala na žalni seji in počastila spomin na velikega moža in iskrenega prijatelja.

Družini in Slovenski narodni podporni jednoti je uprava izrekla iskreno sožalje ob nenadomestljivi izgubi.

Žal nam je, da gospod Magister ni dočakal otvoritve nove pediatrične klinike, kar je bila njegova velika želja in se je že nekaj časa pripravljal na pot v domovino.

Družino smo obvestili, da Ministrstvo za zdravje zagotavlja, da bo nova pediatrična klinika odprla vrata ob koncu aprila 2009 in takrat si bodo lahko v avli ogledali marmorno tablo z imeni donatorjem, med katerimi bo tudi ime Frana Magistra.

Življenjepis

Francis Fran Joseph Magister se je rodil 26. aprila 1930 v Pittsburghu kot edini otrok Franka in Christine Baselj Magister. Franova mati Christine se je rodila 06.07.1909 v Novem mestu in je skupaj s starši v ZDA prišla že kot dojenček. Njegov oče Frank je bil rojen 28.02.1894 v Šmartnem pod Šmarno goro. V ZDA je prišel po svojem tridesetem letu, nekje med leti 1924 in 1928.
Fran in njegova žena Joan sta zanju skrbela vse do njune smrti.
Franov oče je bil po poklicu krojač. V slovenskem delu Pittsburgha je dolga leta imel krojaško delavnico, v kateri je delala tudi Franova mati, ki je bila po poklicu šivilja. Ko je bil Fran še majhen, je tudi sam pogosto pomagal očetu in mami v delavnici.
Franov oče je igral diatonično harmoniko – frajtonarico. Fran se spominja njegovega veselja, ko je igral na različnih praznovanjih v Slovenskem domu v Pittsburghu. Omenjeni dom je bil zgrajen leta 1911 in je največji izmed slovenskih domov v Pittsburghu. V njem so se zbirali rojaki iz Slovenije in si izmenjavali novice. Namenjen pa je bil tudi poročnim slovesnostim.
Franova družina je živela v slovenski skupnosti imenovani Lawrenceville. V bližini je bilo zasebno golf igrišče, kamor so Fran in njegovi prijatelji pogosto zahajali.
Po šolanju je Fran najprej delal v večji veleblagovnici v Pittsburghu, potem pa se je zaposlil v Keystone Box Company. Tam se je naučil izdelovati matrice za izdelovanje škatel različnih stilov in oblik. Kasneje je postal lastnik Allengheny Container Company, kjer je delal vse do svoje upokojitve.
14.06.1952 se je poročil z Joan Carlino. Joan je odraščala v isti soseski kot Fran in obiskovala isto srednjo šolo, vendar sta se srečala in spoznala šele takrat, ko se je njena družina preselila v soseščino s pretežno slovenskim življem. Večina njenih prijateljev in sošolcev je bila Slovencev, tako da je bila pravzaprav ves čas obkrožena s Slovenci, zato ni imela nikakršnih pomislekov o poroki z njim.

Po poroki sta skupaj delala v družinskem podjetju. Leta 1955 se jima je rodil prvi sin, Francis Michael, leta 1956 pa drugi Mark Joseph. Šest let kasneje, leta 1962, pa sta dobila hčerko Marianne Christine. Danes sta stara starša trem vnukom: Eriku, Marcusu in Stevenu ter dvema vnukinjama Jenni in Katey.

Ko se je Fran po petindvajsetih letih dela upokojil, je prodal podjetje in začel slediti sanjam o lastnem golf klubu. Leta 1993 sta z Joan kupila 62,5 hektarov veliko kmetijo in jo začela spreminjati v igrišče za golf. Sanje so začele postajati resničnost. Leta 1994 je Deer Run Golf Club že začel obratovati, čeprav je bilo igrišče še nedokončano. Že naslednje leto so ga dokončali in igrišče je dobilo vseh osemnajst lukenj, prikolico pa je zamenjala ugledna stavba.

Maja leta 1998 sta z ženo prvič obiskala Slovenijo. Franovo srečanje s slovenskimi sorodniki je bilo nepozabno. Od takrat sta Slovenijo obiskala še trikrat, večkrat pa sta na svojem domu gostila tudi svoje slovenske sorodnike.

Kot član Slovene National Benefit Society, je Frank Slovenski Narodni Podporni Jednoti predstavil idejo o organiziranju golfa za dobrodelne namene, katerega izkupiček bi namenili izgraditvi pediatrične bolnišnice v Ljubljani. SNPJ je bila nad idejo navdušena in prva prireditev, leta 1996, je požela tako velik uspeh, da je postala vsakoletna. Od takrat dalje se v Frankovem klubu vsakega junija zbere množica članov SNPJ, Slovencev in njihovih prijateljev. Frank, Joan in njuna družina z dobro hrano in glasbo vselej poskrbijo za dobro počutje udeležencev. Ta vsakoletni dogodek, ki je popestril življenje ameriških Slovencev, pa brez izdatne podpore Frana, Joan in njune družine ne bi zaživel. 

Podobne teme: