40-letnica Slovenske misije v Einsiedelnu

V nedeljo, 28. septembra 2008, je bilo v Einsiedelnu zelo svečano in veselo – slavili smo 40. obletnico Slovenske misije. Gre za tradicionalno prireditev, ki jo vsako leto organizira Slovenska misija – vseslovensko jubilejno romanje slovenskih rojakov iz Švice, kneževine Liechtenstein, sosednje Predarlske v Avstriji, Nemčije in mogoče še od drugod. Vsi prisotni, ki smo se udeležili te proslave, smo tako nehote postali del te naše »štiridesetletne zgodovine«.

Datum 21. avgust 1968 je zgodovinski: »Na prvem romanju švicarskih Slovencev v Einsiedelnu pred štirimi desetletji je bilo po zaslugi p. Fidelisa Kranerja v zemljo položeno seme. Danes je iz njega zraslo veliko drevo. Menjajo se generacije, vsako leto prinese kaj novega. Nekateri so zvesti od začetka, drugi odhajajo, tretji prihajajo. Slovenska misija pa ostaja – Bog ve, koliko časa še, a dokler je, je tu za vas.« Ker je torej od tega datuma minilo že polnih štirideset let, smo ta dan še posebej slovesno praznovali.

Slovesna sveta maša

Dopoldansko srečanje se je začelo s križevim potom in se nadaljevalo s slovesno sveto mašo v prenovljeni baročni baziliki v Einsiedelnu. Mesto se že leta uvršča med najbolj poznana romarska središča v Evropi. Pa tudi sicer to mesto radi obiskujejo številni Švicarji in turisti, predvsem zaradi prelepe narave, jezera in neponovljivih pejsažev. Mnoge pa, zaradi njihove pobožnosti, privabi predvsem cerkev, v kateri se nahaja znana Črna Marija.

Z veseljem nas je sprejel tudi naš duhovnik David Taljat – predvsem zaradi dveh svojih pomembnih jubilejev – letos praznuje 40 let starosti in 15 let dela v cerkvi. Najprej nam je zaželel dobrodošlico in dal nato besedo dr. Francu Krambergerju, mariborskemu nadškofu, ki je sem pripotoval prav zaradi tega dogodka. V izredno lepi cerkvi so tudi njegove besede, ki nam jih je namenil, delovale na prav poseben, vzvišen način.

 

 
Kosilo

Po sveti maši je sledilo kosilo, ki so nam ga pripravili v Dorfzentrumu, in na naše veliko presenečenje smo si lahko naročili celo slovenska vina, pinot noir in rizling iz primorskega Kopra. To je bila hkrati tudi priložnost za medsebojno prijateljsko druženje, predvsem s tistimi, s katerimi se ne srečujemo tako pogosto, pa jih vedno znova zelo radi vidimo. V isti dvorani se je popoldne odvijala tudi slavnostna kulturna prireditev.

 

Kulturna prireditev

Po kosilu pa je sledil še kulturni program, ki so nam ga pripravili gostje iz Slovenije: koncert pevskega zbora župnije sv. Jožefa Delavca iz Idrije pod vodstvom Stanke Močnik. To je bil njihov, kot so sami povedali, prvi veliki nastop zunaj Slovenije. Po tem, kar smo slišali, sem prepričana, da to ni bil njihov zadnji nastop v tujini. Njihovo ubrano, skorajda »nebeško petje« je polepšalo celodnevno dogajanje.

Kulturna prireditev, ki jo je prav mojstrsko vodil naš David Taljat, se je začela z Zdravljico. Nato pa smo z veseljem prisluhnili koncertu pevskega zbora župnije sv. Jožefa Delavca iz Idrije in se ob tem petju vsi spominjali naše domovine – spored koncerta je bil izredno bogat in lep. Seveda pa je bilo treba slovesno obeležiti tudi naš lastni jubilej, predvsem, kako je minilo teh 40 zgodovinskih let. Poslušali smo nagovore: župnika Davida Taljata, Branka Zupanca, vršilca dolžnosti veleposlaništva v Švici, Marka Schmida, narodnega ravnatelja za migrante v Švici, in Luisa Capilla, referenta za migrante v generalnem vikariatu v Zürichu.

Spregovoril nam je tudi podpredsednik Svetovnega slovenskega kongresa Tomaž Palčič, ki je iz Slovenije prišel prav za to »slavje«. Povedal nam je, da si je že dolgo želel priti k nam in da je vesel, da se mu je ta želja letos končno uresničila. Predstavnica nas Slovencev Slavica Amrein pa je povedala: »Veliko lepega smo že doživeli skupaj!« in prav ta stavek je na neki način postal moto tokratnega druženja. Ne samo v Einsiedelnu, ampak tudi druženja Slovencev v Švici in po svetu. Vsi skupaj pa smo občutili in izrazili hvaležnost za vse, kar je bilo do sedaj narejenega, nato pa smo skupaj nazdravili kar trema 40-letnicama – našemu župniku Davidu Taljatu, jubileju Slovenske misije in vsem tistim, ki so z dvignjeno roko potrdili, da so tudi sami v Švici že točno 40 let – »Kolikor kapljic, toliko let!

dr. Eva Dimčovski
Združenje ženevskih Slovencev

Podobne teme: