PISALI STE NAM: Tretja Mladinska poletna šola slovenščine 2008

Tretja Mladinska poletna šola slovenskega jezika je tudi v letu 2008 zbrala pisano druščino mladih, ki so želeli poglobiti znanje slovenščine, spoznati nove obraze in doživeti nepozabne poletne trenutke.

 
Štiri mladinke iz nemške dežele Severno Porenje – Vestfalija so se letos poleti udeležile mladinske poletne šole v Ljubljani: na fotografiji od leve proti desni Alina Kapun (14), Jessica Fujan (16), Nadja Čegovnik (15) in Cindy Kapun (16).

V nedeljo, 29. junija, so v Dijaški dom Poljane prišli tečajniki in tečajnice. Pripotovalo je 90 mladih udeležencev iz Argentine, Italije, Kanade, Avstrije, Makedonije, Srbije, ZDA, Nemčije, Francije, Belgije, Kitajske, Dominikanske republike in Estonije. Ogledali smo si dijaški dom in spoznali svoje sostanovalce, s katerimi smo si delili triposteljne sobe.

 V ponedeljek se je dan začel z zajtrkom, sledil pa je uvrstitveni test, s katerim so lektorji preizkusili naše znanje. Razvrstili smo se v šest skupin, od prve za začetnike do šeste za izpopolnjevalce. Tako je bilo poskrbljeno, da se je vsaka skupina naučila tisto, kar je hotela izboljšati. Od »Dober dan. Jaz sem iz Francije.«, kako se naroči jedi v restavraciji, spozna zanimivosti Slovenije … do slovnice. Ničesar nismo izpustili.
Popoldne in med vikendom so bile organizirane različne kulturne, športne in zabavne dejavnosti ter izleti. Ogledali smo si stari del Ljubljane, Kamnik, grad Turjak in razstavo slovenskih impresionistov. Seveda smo bili tudi na morju. Spoznali smo Sečoveljske soline in se kopali v Piranu – Fiesi.
Za vse, ki se radi gibajo, so bile na voljo dejavnosti, kot so veslanje, izlet na Šmarno goro, odbojkarski turnir, ali pa nakupovanje v BTC-ju .
Uživali smo ne le v prostem času, ampak tudi med poukom. Vsi so bili zelo prijazni in spoznala sem veliko novih prijateljev.
V soboto, 12. julija, so se počasi pojavile solze v očeh vseh, saj je prišel čas za slovo in s težkim srcem smo svoje prijatelje še zadnjič objeli.
Prijateljstva so se spletala in upam, da se drugo leto v poletni šoli vsi znova vidimo.
Nikoli ne bom pozabila teh počitnic, saj sem doživela posebne in prelepe trenutke.
Slovenščino sem se učila z veseljem in izboljšala svoje znanje.

Jessica Fujan, Gütersloh, Nemčija

 

Monokomedija in Ljubljana

V Mladinski poletni šoli mi je bila najbolj všeč monokomedija Jooj, tako sem prišel na svet Gašperja Tiča. Ogledali smo si jo v Dijaškem domu Vič skupaj z učenci druge poletne šole. Že na začetku predstave je igralec spravil v zadrego eno izmed učiteljic, ko jo je vprašal, kaj vse lahko pomeni njegov priimek »Tič«. Tako smešno se je nadaljevalo ves čas. Nasmejali smo se do solz, ko nam je razlagal, kako sta se spoznala njegov oče in mama.
Ljubljana je prelepo mesto. Ogledali smo si večino njenih znamenitosti, kot so: Tromostovje, mestna stolnica, mestna hiša, Prešernov trg, Ljubljanski grad in druge. V prostem času smo hodili po tržnici in po trgovinah.
Najpomembnejše je, da smo se veliko naučili, in to tako med poukom kot tudi v vsakdanjih situacijah.

Nadja Čegovnik, Essen

 

Stripovska delavnica

V Mladinski poletni šoli mi je bila najbolj všeč stripovska delavnica. Slikar, ki je to delavnico vodil, je imel zanimivo zamisel: glavni vlogi sta dobila petelin in kokoška »Koko in Piška«, ker ima Slovenija obliko kokoške. Tema je pa bila Piškin rojstni dan. S kreativnimi in iznajdljivimi idejami smo se v skupinah, kjer smo bili po štirje, takoj »spravili« na delo.

Naša zgodba:
»Ljubezen gre skozi želodec«
Piška ima rojstni dan in njen fant Koko razmišlja o darilu, ki ji ga bo poklonil. Odloči se, da jo bo povabil na sladoled. Takoj gre k Piški domov in skupaj se odpravita v slaščičarno. Natakar jima postreže in Koko naroči veliko sladoledno presenečenje. Ko jesta sladoled, Piška nenadoma opazi, zakaj je to presenečenje, kajti v sladoledu je … POROČNI PRSTAN! Ona je vsa iz sebe in zelo vesela. Dva meseca pozneje se srečno poročita. In če še nista umrla, še danes srečno živita.

Ljubljana

Ljubljana je prelepo mesto in tudi največje in glavno mesto Slovenije. Ljubljana je politično, znanstveno in kulturno središče slovenskega naroda, ki leži na križišču pomembnih prometnih poti, saj je locirana na naravnem križpotju poti iz srednje Evrope v Sredozemlje, na Balkan in v Panonski bazen.
Ogledali smo si večino njenih znamenitosti kot so: Tromostovje, mestna stolnica, Mestna hiša, Prešernov trg, vodnjak treh kranjskih rek, Nebotičnik, Ljubljanski grad in druge. Vse te stvari so me zelo očarale, ker je vsaka izmed njih imela najmanj eno posebnost.

Nadja Čegovnik, Essen

 
V mladinski poletni šoli

V začetku julija sem bila v Mladinski poletni šoli slovenščine v Ljubljani. Najbolj všeč mi je bilo kopanje v Atlantisu. V BTC-ju smo si ogledali številne trgovine in nakupovali stvari, ki so nam ugajale.
Zvečer smo se tudi potepali po mestu, po ulicah stare Ljubljane.
Vsako dopoldne smo imeli pouk slovenščine,ki je bil zelo zanimiv. Naredili smo več izletov in spoznavali Slovenijo.
Učenke in učenci smo bili iz različnih evropskih držav, iz Kanade, ZDA in Argentine. Tako smo spoznali številne nove prijateljice in prijatelje. Večinoma smo se pogovarjali po slovensko, včasih pa tudi nemško ali angleško, da smo se sporazumeli. Na DVD-ju smo si ogledali tudi novejše slovenske filme.
Nad letošnjo Mladinsko poletno šolo sem zelo navdušena in upam,da bom tudi drugo poletje odpotovala v Ljubljano na MPŠ slovenščine 2009.

Alina Kapun iz Krefelda

Vtisi z mladinske poletne šole

Bilo mi je zelo všeč, saj smo vsak dan delali nekaj posebnega in drugačnega. Na izletih smo videli veliko stvari, ki so zelo pomembne v zgodovini Slovencev.
V moji – peti – skupini so nam po slovensko razložili življenje in delo Primoža Trubarja, začetnika slovenske književnosti.
Vsak dan smo dopoldne imeli štiri ure pouka. Ob popoldnevih smo imeli različne aktivnosti in izlete. Športno smo se razgibali s plavanjem v Atlantisu in v bazenu na Kodeljevem. Vse skupine smo igrale turnir v odbojki.
Spoznala sem številne nove prijateljice in prijatelje s katerimi smo se odlično razumeli.
Obenem sem spoznala glavno mesto Slovenije in poletni utrip življenja v njem.

Cindy Kapun iz Krefelda

Podobne teme: