PISALI STE NAM: Trubarjev večer

Trubarjev večer v severnem Porenju – Vestfaliji

V soboto 25. oktobra 2008 smo v Neussu blizu Düsseldorfa praznovali Trubarjev večer. Prireditev je organiziralo društvo »Slovenski zvon« iz Krefelda ob finančni podpori Urada za Slovence po svetu in različnih sponzorjev.

 

Program se je začel s slovensko himno, ki ji je intonacijo dal ansambel Unikat. Predsednica društva Rozina Lovrenčič je pozdravila vse prisotne in gosta večera – evangeličanskega škofa, magistra Gezo Ernišo.
Ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja, začetnika slovenske književnosti, smo slišali, kje je ta veliki mož živel, delal in kaj je napisal.

 

Sledila je kratka predstavitev magistra Geze Erniše, velikega poznavalca Trubarjevega dela. Gost večera je v svojem slavnostnem nagovoru poudaril, da smo vsi Slovenci – ne glede na to kakšni veroizpovedi pripadamo. Obenem je potrdil, da se Primož Trubar v tako imenovanem »Nigdirdomu«, v tujini, nikoli ni počutil prav doma. Kljub temu je izdal 22 knjig v slovenskem jeziku in dve v nemščini.
Navzoče je pozdravil tudi slovenski katoliški župnik Lojze Rajk.

 
Sledil je skeč z naslovom »Intervju s Primožem Trubarjem«. Nastopili so učenci slovenskega dopolnilnega pouka iz Krefelda, gostja -mladinka iz Gütersloha, in režiser Milan Černel (KUD iz Vitomarcev), ki je nastopil v vlogi Primoža Trubarja. Skozi igro smo izvedeli za pisano življenjsko pot začetnika slovenske knjižne besede.
Sledilo je druženje in plesanje ob zvokih ansambla Unikat iz Šentjurja.

 
Organizirana je bila tudi tombola, katere glavni dobitek je bilo kolo. Izkupiček, ki je znašal 1000 evrov, je predsednica Rozina Lovrenčič izročila gostu večera za evangeličansko humanitarno organizacijo.
Škof Geza Erniša se je zahvalil rojakom za prispevek. Gospe Zdenki Žilavec, ki je v petek, 24. Oktobra, organizirala srečanje Slovencev v glavnem mestu dežele v Düsseldorfu, kjer je bilo tudi prvo slovensko evangeličansko bogoslužje v tem delu Nemčije, je podaril najnovejši izvod Biblije.
Druženje je trajalo do zgodnje jutranje ure. Prireditve se je udeležilo približno 230 ljudi iz različnih mest v Severnem Porenju – Vestfaliji.

Dušan Čegovnik iz Essna

Podobne teme: