Zapoj in zapleši z menoj, ostani prijatelj moj!

Slovensko kulturno društvo LIPA iz Münchna je februarja pripravilo pustovanje, ki se ga je udeležilo veliko slovenskih rojakov, ki živijo v Münchnu in njegovi okolici. Prišlo jih je približno 250 in mnogi so veselo razpoloženje popestrili z domiselnimi pustnimi maskami. Za presenečenje večera pa je poskrbela folklorna skupina SKD LIPA München z nastopom »Smrkcev«. Za koreografijo, maske in glasbo je poskrbela Daniela Zver, vodja folklorne skupine. Pustno rajanje je trajalo pozno v noč ob spremljavi ansambla Veseli Gorenjci iz Slovenije.

10. obletnica folklorne skupine LIPA

Slovensko kulturno društvo LIPA München je bilo ustanovljeno leta 1992, velika želja, da bi imeli tudi različne sekcije, pa se je uresničila leta 1999, ko smo ustanovili svojo folklorno skupino. Z vajami smo začeli pod vodstvom Darinke Žgeč, zbralo se nas je 20 članic in članov društva. Prvi nastop je bil 6. marca 1999 z gorenjskimi plesi. Sčasoma smo se naučili še prekmurskih in štajerskih ter si pridobili tudi vse tri noše. Leta 2003 je vodstvo folklorne skupine prevzela Daniela Zver, ki nas vodi z velikim veseljem in motivacijo. Prav tako smo veseli, da imamo med nami Toneta Debeljaka, ki nas na vsakem nastopu spremlja s svojo harmoniko.

Naj na kratko omenim del naših nastopov. To so bili, razen na prireditvah našega društva, pri Zirkus Krone »Folklore international (München), povorka Oktoberfest (München), na Folklorijadah v Nemčiji, Križanke v Ljubljani, v Rogaševcih, »Europa Union« Marienplatz (München), »Gauder Fest« v Zillertalu (Avstrija), Trachtenmarkt v Gredingu, BUGA (München) in Musikantenstadl v Olympiahalle (München).

Na našo slovesnost ob desetletnici smo povabili SKD Drava Augsburg, SKD Lastovka Ingolstadt, SKD Štorklja Schorndorf ter ansambel Atlantica iz Schorndorfa. Tako je bila dvorana hitro napolnjena do zadnjega sedeža. Med nami pa smo pozdravili tudi generalnega konzula, gospoda Killerja, gospo Rihterič (Hotel Vivat, Moravske Toplice) ter nekdanjega generalnega konzula, gospoda Gregoriča. Program smo začeli s himno, pozdravnimi besedami, nadaljevali pa s kulturnim programom ter z nastopom folklornih skupin. V program smo vključili 16-letnega Michaela (po rodu Nemca), ki je zaigral na harmoniko in zapel slovenske pesmi. Sledila je podelitev priznanj in zahval. Članice in člani folklorne skupine so prejeli bronaste in srebrne Maroltove značke Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ter društvena priznanja. Po čudovitem programu in prejetih čestitkah se je začel družabni večer. Ob dobri glasbi smo se veselili do poznih ur.

Da smo lahko poravnali stroške te prireditve, smo pripravili bogato tombolo, za dobitke pa smo zaprosili pokrovitelje v Sloveniji in Nemčiji. Vsem, ki ste nam pomagali, se iskreno zahvaljujemo.

Folklorna skupina SKD LIPA München je prejela vabilo za sodelovanje na 56. svetovnem prvenstvu v oranju Slovenija 2009, ki bo 4. junija v Moravskih Toplicah.

Upamo, da se vidimo v Prekmurju!

Podpredsednica
Anica Varga

Foto: D. K.

Podobne teme: