Mednarodne otroške igre

Montreux in Vevey kot mesti gostiteljici Mednarodnih otroški iger

"Moje otroštvo in družina sta bila uničena v času druge svetovne vojne. Ker pa želim v okviru svojih zmožnosti oblikovati boljši svet na osnovi prijateljstva, se mi zdi šport najboljši način za povezavo mladih ljudi iz različnih držav. Zato pa potrebujemo notranjo moč in prijatelje, ki so pripravljeni volontersko delovati." pravi o mednarodnih športnih igrah Metod Klemenc, slovenski športni delavec in idejni oče iger.
 
Prve mednarodne otroške igre so se odvijale 5 junija 1968 v Celju. Na teh prvih igrah je sodelovalo devet mest pobratenih s Celjem (Beograd -Jugoslavija, Brno-Češka republika, Celje-Slovenija, Graz -Avstrija, Kranj in Trbovlje -Slovenija, Lausanne-Švica, Udine-Italija in Zagreb-Hrvaška). Prvi uspeh je navdihnil organizatorje in samo dve leti kasneje so Udine, Italija predlagale nove igre.

Bistvo iger je druženje otrok različnih svetovnih mest, ki preko različnih športnih disciplin v nekaj dnevnem druženju v gostiteljskem mestu doživijo nepozabno izkušnjo. Ni važno katere barve in družbenega sloja so, važno je sodelovati. Ves program je zastavljen, tako da vsem udeležencem nudi najboljše možne pogoje. V primeru, da športni del odpade je na vrsti kulturni program, z ogledi mest ter muzejev.
 
O igrah sem se pogovarjala s članom komiteja iger, g. Bogdan Čepičem, ki igre spremlja igre že deset let. Pravi, da je zanimanje med mesti za igre večje iz leta v leto. Vendar je z mednarodnimi športnimi otroškimi igrami težko prodreti k medijem, saj «športno-vzgojni turizem» ne prinaša vrhunskih rezultatov, temveč vzgaja. Kljub temu je v teh letih izmed nastopajoče mladine zraslo tudi kar nekaj vrhunskih športnikov (plavanje, atletika, smučanje), ki so na olimpijskih igrah posegli tudi po najvišjih mestih. Med drugim mi razloži, da je uspeh, saj se igre razvijajo v smeri, v kateri ne bi niti pričakovali. To pomeni, da sodeluje vse več mest, tekmovanja pa se odvijajo tudi na različnih kontinentih. Največji interes je bil lansko leto v San Franciscu (ZDA), kjer so morali kar nekaj novo pristopnih mest odkloniti. V Bangkoku, leta 2006 je bilo kar 2.280 udeležencev. Letošnje poletne igre, bodo že 43 po vrsti in bodo potekale v Atenah (Grčija). Mesto gostitelj se obveže, da poskrbi za najboljše namestitvene ter tekmovalne pogoje na svoje stroške. Obenem vsaka delegacija krije le potovalne stroške ter plača prijavnino.

Švicarski mesti Montreux-Vevey sta po desetletnem premoru na letošnjo zimsko prireditev privabili kar 41 različnih delegacij. Skupno je v smučarskih disciplinah (tek na smučeh, orientacija na smučeh, alpsko smučanje, ski-cross in deskanje na snegu) ter drsanju, »curlingu« sodelovalo okoli 450 otrok, z vseh petih kontinentov. Tokrat je prvič sodelovalo kar deset novih mest. No, seveda pa so najboljše uvrstitve pobrala evropska mesta. Avstrijska, švicarska, nemška in slovenska mesta so kraljevala med najboljšimi smučarji. Ekipa Kenije je izkoristila možnost petdnevnega smučarskega izpopolnjevanja pred uradno tekmo. Bi pa lahko rekli, da je zmagala v blagovni menjavi izdelkov. Tri Avstralske ekipe so na evropsko podlago prišle iz vročega avstralskega poletja. Dečki iz sydneyjske šole so presenetili z deskarsko tehniko.

Ravnatelj šole Sladki vrh g. Zlatko Kauran je kot član tehničnega odbora pobližje spremljal igre. Pravi, da bi radi v bodoče zimske igre organizirali na vsaki dve leti. Vendar eksponentno naraščanje zanimanja pomeni tudi nevarnost, da ideja druženja preraste v idejo vrhunskosti ter tekmovalnosti. International Children Games (ICG) ima reference pod okriljem mednarodnega olimpijskega komiteja. Še močnejše priznanje prireditve kot takšne pa je bil v Montreux – Veveyju prvi nagovor predsednika mednarodnega olimpijskega komiteja, g Jacquesa Rogga, ki je povedal:

»Bistvo ni v medsebojnem tekmovanju, temveč v enakovrednosti, medsebojnem druženju, spoznavanju in spoštovanju drugih kultur«.

 
Živa TAVČAR

 
Že 42 poletne mednarodne otroške igre so bile organizirane lansko leto v San Franciscu. Zimske mednarodne igre so po desetih letih (Maribor 1999) potekale v Švici (Montreux-Vevey).

Tokrat je na zimskih igreh prvič sodelovalo vseh pet celin. 

Podobne teme: