PISALI STE NAM: Berlinski Kekci na Triglavu

Mladi iz Slovenske katoliške skupnosti v Berlinu so tudi to leto preživeli zanimive in nepozabne počitnice v Sloveniji z župnikom Izidorjem Pečovnikom – Dorijem ter njegovim neumornim pomočnikom Mitjem Zakrajškom. Program, ki sta ga pripravila za mlade iz druge generacije, je bil pester in poln doživetij, saj so prehodili kar tri doline in po najvišjih grebenih Julijskih Alp prispeli z Gorenjske na Primorsko ter bili med potjo kar dvakrat krščeni.

Je še daleč do Triglava?

 
V zgodnjih jutranjih urah smo se 1. avgusta zbrali na domačiji župnika Dorija na Vranskem, se okrepčali s krušnimi dobrotami vranskega dobrotnika Romana Brgleza ter se odpeljali v dolino Vrat, kjer so se nam pri pohodu na Triglav pridružili tudi člani hamburške skupnosti. S počasnim, toda vztrajnim stopanjem navkreber smo prispeli do Staničeve koče, nato pa po krajšem počitku nadaljevali pot proti Kredarici. Nekje sredi poti se je sonce poslovilo in začela se je nevarna preizkušnja. Iz težkih oblakov, ki so se ustavili nad nami, so se spustile prve dežne kaplje in se kmalu spremenile v drobno točo, ki je glasno odmevala po naglavnih čeladah. Nekaj strel, ki so švignile v skale, sicer ni povzročilo velikega preplaha, zelo pa smo si oddahnili, ko so bliski in grmenje prenehali. Do Triglavskega doma na Kredarici smo prispeli premočeni do kosti, zavedajoč se, da smo pravkar doživeli prvi krst v hribih.

 
Sieglinde in Zlatko Magerl iz Hamburga.

 

Na svetu lepših rožic ni …

Naslednje jutro smo se pred odhodom zbrali v kapelici Matere Snežne ter se priporočili Mariji, naj nas še naprej varno vodi do željnega cilja. Vrh Triglava nas je sprejel v megli, toda ko so se napele zadnjice za »krst pravih Slovencev«, si je tudi sonce želelo ogledati to predstavo, ki sta jo odigrala vodiča Vera Slokan in Gorazd Bokšan – Gogi. Boleč krst s plezalno vrvjo so prejeli Florijan in Gregor Baligač, Marko Pangerl, Daniel Gabor, Aleš Kolar in Bernarda Bačovik iz Berlina. Nato so se pripognili prijatelji SKM Berlin iz Slovenije, Tina in Žiga Lipovšek, Robert in Primož Kugler, Marko Bizjak, in 58-letni Zlatko Magerl iz Hamburga ter postali »pravi« Slovenci!

 

Postali smo »pravi« Slovenci.

 
Pri Koči na Doliču nas je čakal vodič Filip Vrabič s štirimi udeleženci, ki so se vzponu do vrha Triglava tokrat še izognili. Skupaj smo se spustili čez Hribarice in čez Dolino sedmerih jezer do koče pri Triglavskih jezerih, kjer smo tudi prenočili.

 
Utrujeni, toda srečni v prelepi gorski idili.

Lena Edl iz Hamburga je bila najmlajša udeleženka pohoda na Triglav.
 

Tretji dan smo se po zajtrku ločili v dve skupini. Prva je odšla do Bohinja in nato po avtomobile v dolino Vrat. Druga skupina se je povzpela do Velikih vrat in se spustila v dolino Trente, kjer nas je presrečen pričakal župnik Dori, ki je do takrat prevzel samo logistično nalogo. Močan je bil stisk njegove roke, ko je čestital vsem pohodnikom. Odličnim in zanesljivim vodičem Veri, Gogiju in Filipu pa se je iskreno zahvalil za izredno skrbno varstvo svojih varovancev.

Made in Germany – Lenini čevlji so žalostno končali sredi poti.
Pokušina odličnih goriških vin v Vinski kleti Dobrovo.
 

Trije tenorji Mitja Zakrajšek, Evgen Loverčič in Borut Blatnik so zapeli pod vodstvom dirigenta Dorija pred mladim občinstvom.

 
Po dolini Soče smo se odpeljali do Nove Gorice, kjer smo se nastanili v lepem dijaškem domu. Primorski dobrotniki, ki dobro poznajo župnika Dorija in ga tudi zelo cenijo, so pripravili nepozaben program za vse udeležence tega planinskega pohoda. Z odlično večerjo v Park hotelu nas je častil znan gostinec, gospod Evgen Loverčič, ki ima zelo dobro gostilno Žeja v Ozeljanu v Goriških brdih. Vodja marketinga v Park hotelu, gospa Denis Vodopivec, pa je v imenu hiše prispevala dobro kapljico k okusni večerji. Gospod David Valentinčič je prevzel stroške nočitve in nas po zajtrku popeljal po slikovitih gričih Goriških brd, kjer smo si ogledali Vinsko klet Dobrovo in bili seznanjeni s pridelovanjem vin v »slovenski Toskani«, ki po celem svetu slovi po odličnih vinih. Dobrotnik odličnega kosila v prijetni restavraciji ob znamenitem solkanskem mostu in pogledom na prelepo reko Sočo je bil gospod Črtomir Špacapan, ki je tudi član in vodja nogometne ekipe veteranov iz Nove Gorice ter soorganizator nogometne tekme, ki je sledila ob 18. uri z ekipo SKM Berlin. Odlični, čeprav po letih zelo razlikujoči se moštvi sta v lepi in zanimivi tekmi dosegli pošten rezultat 3 : 3.

 

Sieglinde Magerl – počitek ob Soči.

 

 
Prijateljska tekma v Novi Gorici.

 
Ob slovesu so se organizatorji dogovorili, da bodo ta srečanja moštev kar tradicionalna, prihodnje leto torej v Berlinu. Tako gospod Špacapan kot selektor in trener berlinske ekipe Borut Blatnik sta se zahvalila za odigrano tekmo, ob kateri se je razvilo lepo prijateljstvo, ne samo med igralci, temveč tudi med vsemi prisotnimi. Od naših nepozabnih gostiteljev smo se poslovili s pesmijo na ustih.

Preostale dneve so naši »kekci«, kot jih je vodička Vera ljubkovalno imenovala, preživeli v varstvu župnika Dorija na zasluženem oddihu na slovenski rivieri, v Piranu.

Našim dobrotnikom, organizatorjem in Bogu hvala za vse, kar smo na tem obisku v domovini prejeli in doživeli, v upanju, da se bodo ta srečanja še vrsto let nadaljevala. V naših srcih smo ponesli v tujino nepozabne spomine na našo prelepo Slovenijo. Lepo je biti Slovenec in lepo je imeti prijatelje!

Danica Dyllong, spremljevalka berlinskih »kekcev«

 
Srečen golman – župnik Dori.

 

Tekmo v Novi Gorici so si ogledali tudi najmlajši navijači.

 

 

Podobne teme: