Srečanje tabornikov v Zenici

Drugega novembra smo se ob 11. uri odzvali vabilu in se v Zenici udeležili srečanja tabornikov oz. bili prisotni na Interetničnem družinskem dnevu v Federaciji BIH, ki je prvi dogodek projekta Taborniki to zmorejo – Scouts can do it. Tudi mi bomo del tega projekta, zato je bila danes zaželena naša prisotnost. Organizatorja dogodka sta bila Zveza tabornikov občine Zenica in Taborniški odred Dr. Mladen Stojanović iz Prijedora.

 

 

S taborniki iz Zenice smo že sodelovali in se z njimi dobro poznamo. Pomagali so nam pri realizaciji nekaterih naših projektov, verjetno pa bo v prihodnosti naša vez še tesnejša in bomo pri nekaterih projektih skupaj. Današnje štiriurno druženje je zajemalo svečani zbor, sajenje dreves, ogled mesta, predstavitev projekta Scouts can do it in ogled promocijskega filma ter seveda kosilo za vse navzoče. Cilj današnjega dogodka je bil, da se med sabo bolje spoznamo, da vidimo znamenitosti Zenice in da nekaj dobrega prispevamo v lokalni skupnosti.

 

Kaj je bistvo taborništva?

Splošno, uveljavljeno in konvencionalno mnenje tabornike povezuje s preživljanjem prostega časa v naravi in učenjem specifičnih »taborniških« veščin. Resnica je mnogo širša: bistvo taborništva je v vzgoji in izgradnji osebnostnih vrednot mladostnikov, ki jih lahko kasneje prenašajo tudi na svoje ožje in širše družbeno okolje. Strukturirano preživljanje prostega časa v naravi je torej le sredstvo, s pomočjo katerega mladostniki v pozitivni smeri gradijo svojo osebnost in tako pomagajo graditi boljši svet za vse. Odgovorni, etični ljudje postajajo boljši in razvijajo vse svoje potenciale zato, da pomagajo spreminjati svet. Pozitivno naravnana vzgoja oblikuje mladostnike v zrelejše osebnosti, ki so sposobne sprejemanja izzivov in odločitev, prevzemanja odgovornosti ter sodelovanja v duhu enakopravnosti, spoštovanja in samostojnosti. Taborništvo združuje in oblikuje odgovorne, etične mlade posameznike, ki v svojem okolju puščajo pečat.

Besedilo in foto: S. Čolak

Podobne teme: