Stopnja prostih delovnih mest v območju evra v zadnjem četrtletju lani spet navzgor

Stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom je bila v zadnjem četrtletju lani 2,8-odstotna oz. 0,2 odstotne točke višja kot v predhodnem četrtletju. V EU se je prav tako zvišala za 0,2 odstotne točke na 2,6 odstotka, je objavil Eurostat.

Medletno se je povečala za 0,9 oz. 0,8 odstotne točke.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2019, ko še ni bilo pandemije covida-19, se je stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom zvišala za 0,6 odstotne točke, v EU pa za 0,5 odstotne točke.

Stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom je v gradbeništvu in industriji znašala 2,6 odstotka, v storitvenih dejavnostih pa 3,1 odstotka. V EU je bila stopnja v gradbeništvu in industriji 2,5-odstotna, v storitvah pa 2,9-odstotna.

Najvišjo stopnjo prostih delovnih mest v zadnjem četrtletju lani so imele Češka (4,9 odstotka), Belgija (4,7 odstotka), Nizozemska (4,2 odstotka), Avstrija (4,0 odstotka) in Nemčija (3,9 odstotka). Najnižje stopnje so zabeležile Bolgarija, Grčija in Španija (vse 0,7 odstotka). V Sloveniji je bila stopnja prostih delovnih mest pri 2,5 odstotka.

Medletno se je stopnja med oktobrom in decembrom 2021 zvišala v 25 državah, znižala pa le na Češkem (-0,1 odstotne točke). Stabilna

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav