Stroški dela v zadnjem četrtletju lani medletno višji za okoli pet odstotkov

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v Sloveniji so bili v zadnjem četrtletju lani po začasnih podatkih za 5,1 % višji kot v enakem obdobju leto dni prej. Plače za dejansko opravljeno delovno uro so se pri tem prav tako zvišale za 5,1 %.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se med oktobrom in decembrom 2021 medletno najbolj zvišali v dejavnostih gostinstvo, in sicer za 14,6 odstotka, in rudarstvo, kjer so porasli za 14,4 odstotka.

Na drugi strani so se po izračunih statistikov znižali le v dejavnostih izobraževanje (–1,2 odstotka) ter zdravstvo in socialno varstvo (–13,8 odstotka). Znižanje v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo je med drugim posledica izplačil (izrednih) dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19 pred letom dni.

Tudi po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, ki izključujejo dejavnost kmetijstvo, lov, gozdarstvo in ribištvo ter se nanašajo na tretje četrtletje lani, so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v vseh državah članicah EU-ja višji kot v istem obdobju leto prej, in sicer v povprečju za 3,2 odstotka.

Zvišanje je bilo najizrazitejše v Litvi (+14,6 odstotka) in Bolgariji (+13,4 odstotka). V Sloveniji so bili stroški višji za 6,1 odstotka.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav