Švicarska vlada bo pripravila poročilo o Credit Suisse, zanj si je vzela leto dni časa

Švicarska vlada se je zavezala, da bo pripravila poročilo o razlogih za propad bančnega velikana Credit Suisse, ki je veljal za steber bančnega sektorja. Švicarski parlament želi preprečiti, da bi se ponovil tak scenarij, ki je zamajal bančništvo.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potem ko se je v ZDA marca zgodil propad treh regionalnih bank, se je položaj švicarske banke Credit Suisse, ki zadnja leta ni bila najbolje stoječa, izrazito poslabšal. Trgi so se ustrašili širjenja bančne krize na evropska tla, posledično pa je nastal hud pritisk na delnice te švicarske banke.

V strahu, da bi se lahko zgodil njen kolaps, ki bi lahko sprožil širšo bančno krizo, je bil 19. marca urgentno dogovorjen prevzem od drugega švicarskega bančnega velikana UBS, ki so ga pomagali izvesti v švicarski vladi in finančnem regulatorju Finma. Prevzem bo po napovedih končan v prihodnjih mesecih.

Švicarski parlamentarni odbor za gospodarstvo, ki deluje pri spodnjem domu parlamenta, je vlado nato zaprosil za analizo razlogov za zaton Credit Suisse, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V izjavi za

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav