Temeljni dohodek za samozaposlene, varstvo otrok izenačeno s čakanjem na delo

Vlada se je dogovorila o več ukrepih, za blaženje posledic epidemije tako za državljane kot za podjetja. Premier Janez Janša je med najpomembnejšimi poudaril sofinanciranje plač za delavce na čakanju, predviden je tudi temeljni dohodek za samozaposlene.


Novinarska konferenca vlade
Koliko je vredno človeško življenje?

Kot je ob predstavitvi svežnja ukrepov povedal premier Janez Janša, je vlada določila ukrepe za ohranjanje delovnih mest. “Vse prispevke zaposlenih, ki so na čakanju, bo prevzela država oziroma proračun, ostale bodo vse pravice zavarovancev. Bolniške odsotnosti krije zavarovalnica, in ne več delodajalec,” je na novinarski konferenci povedal Janša. Za zdaj naj bi ta ukrep veljal do 31. maja. Če se razmere do tedaj ne bodo spremenile, ga lahko vlada še podaljša, je dodal Janša.

Po njegovih besedah je vlada določila tudi ukrepe za izboljšanje socialnega položaja ljudi. Status tistih, ki ne delajo zaradi višje sile, denimo varstva otrok ali nezmožnosti prihoda na delo, bo izenačen s statusom delavcev na čakanju. Delavci, ki bodo v času epidemije izgubili službo,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav