»Moje delo bo temeljilo na ukinjanju ideoloških razlik«

Tina Komelj, ministrica za Slovence po svetu

Tina Komelj

Spoštovana gospa ministrica Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komelj, predlagam, da začneva pogovor z vašo osebno predstavitvijo. V slovenski politiki predstavljate nov obraz, zato ne bo odveč, če poveste kaj o sebi.
Obiskovala sem italijanske šole v Kopru, saj moje korenine segajo na obe strani meje. Odraščanje na dvojezičnem območju mi je omogočilo izbiro in vse od vrtca sem se vzporedno učila italijansko. Sprva sem študirala v Trstu, ko pa mi je 22-letni umrl oče, sem ga za nekaj časa opustila in pozneje nadaljevala na Višji poslovni šoli v Kopru. Kot študentka sem delala v Casinoju, v tem času sem opravila tudi izpit za krupjejko, pozneje na zdravstveni zavarovalnici Vzajemna, nato v Raiffeisen banki, kjer sme bila specializirana za mala in srednja podjetja. Nato pa so me družinski prijatelji vprašali, če bi sprejela kandidaturo na Listi Zorana Jankovića.

 

 

In ste se odločili.
Ja, zelo na hitro (smeh). Dali so mi eno uro časa za premislek in ker političnih izkušenj nisem imela, sem se težko odločila. Res da sem bila podpredsednica ene od italijanskih skupnosti na Obali, kar mi sedaj pride zelo prav, pa vendar … Obrnila sem se po nasvet na družino. Čeprav sva z mamo po očetovi smrti ostali sami, pripadam tipični mediteranski družini, v kateri se odločitve sprejemajo skupaj. Sedaj že pokojna nona mi je dejala, da gre za izziv, ki bi ga bilo dobro sprejeti. V zmago Liste nisem dvomila, da bi pa lahko bila izvoljena jaz, ne, na to nisem računala in me je bilo odgovorne naloge poslanke sprva pošteno strah. A strah je pozitiven sopotnik, je pokazatelj odgovornosti.
Po drugi strani mi zelo pomaga, da sem komunikativna, da znam hitro vzpostaviti odnose in da nimam težav z nikomer ne glede na njegov politični predznak. Moja politična neobremenjenost je zame velik plus.

Kako pa ste postali ministrica?
Zelo podobno kot poslanka. Nisem pričakovala, da bi kdo pomislil name, čeprav sem bila podpredsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. A takoj ko so mi ponudili položaj, je moje ime že zaokrožilo po medijih in rekla sem si, da gre za življenjsko priložnost. Sedaj ko sem ministrica mi moja multikulturnost zelo pomaga do boljšega razumevanja položaja manjšin.
Takoj ko sva z mojo predhodnico gospo Novakovo opravili primopredajo, sem zavihala rokave in šla spoznati ljudi.

Tina Komelj, ministrica za Slovence po svetu
 

In kako ste doživeli prvi stik z Uradom Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu?

Prej Urada nisem poznala tako dobro, zato sem tudi razumela zaposlene, da je za njih neprijetno, da se tako rekoč vsako leto zamenja nadrejeni. Njim in sebi sem pustila deset dni, da smo se dodobra spoznali, nato pa je delo steklo. Najprej sem na sestanke povabila krovne organizacije manjšin v zamejstvu in skupaj smo se odločili, da težave, ki so še odprte, zapišemo v posebno preglednico, zraven pa zapišemo možne načine reševanja. Tako bodo lahko rešitve dopolnjevali vsi vpleteni, saj se mi zdi pomembno, da se problemov lotimo skupaj na demokratičen način.

Kateri ključni projekti poleg že potekajo?
Odločbe za razpise za sofinanciranje sem že podpisala, sedaj pripravljamo dogodek Dobrodošli doma. Tudi tukaj bomo dali dejavnejšo vlogo mlajšim generacijam. Moja predhodnika gospod Žekš in gospa Novak sta srečanje z rojaki zelo dobro zastavila, projektu bom tako dodala le še osebno noto. Dogodek se bo odvijal 6. julija.
Nasploh mi vsakodnevna vožnja iz Kopra v Ljubljano in nazaj samo koristi, saj že med potjo razmislim mnogo reči in včasih že iz avta pokličem sodelavce na Uradu, da predebatiramo kakšno misel.

Besedilo: Karolina Vrtačnik
Foto: E.V.

Več v reviji Moja Slovenija 5/2013

Podobne teme: