Tržni inšpektorat: Potrošniki v primeru prejema nenaročenega blaga niso zavezani k plačilu

Tržni inšpektorat opozarja na porast nenaročenih pošiljk blaga, ki jih slovenski potrošniki v zadnjem času prejemajo brez predhodne privolitve oz. naročila. Izkazalo se je, da pakete največkrat pošiljajo podjetja iz tujine, tudi iz Kitajske.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tržni inšpektorat poudarja, da zakon o varstvu potrošnikov določa, da nenaročene ponudbe blaga, storitev ali digitalne vsebine, ki pozivajo potrošnika k takojšnjemu ali odloženemu plačilu, niso dovoljene. Posledično potrošniki v primeru prejema nenaročenega blaga do podjetja nimajo nobenih obveznosti in niso zavezani k plačilu. Če se na nenaročeno ponudbo ne odzovejo, se šteje, da ponudbe ne sprejemajo. Ob tem poudarjajo, da se morajo potrošniki zavedati svojih pravic in se premišljeno odločati za spletno nakupovanje in prevzemanje paketov.

V primeru nakupov prek spleta je treba po njihovih navedbah najprej preveriti podjetje. Če podatkov o njem ni mogoče najti in tudi ni jasno, kam paket vrniti, svetujejo, da se nakup ne opravi.

O naročenem blagu naj potrošniki obvestijo tudi druge člane gospodinjstva, ki bi lahko paket od dostavne službe prevzeli.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav