V prvem četrtletju najmanj prostih delovnih mest v treh letih

Število prostih delovnih mest se je v Sloveniji v prvem četrtletju letos četrtič zapored znižalo in pristalo na najnižji ravni v zadnjih treh letih

Med januarjem in koncem marca jih je bilo na voljo okoli 20.500, kar je 1,7 odstotka manj kot v zadnjem četrtletju lani in 15,2 odstotka manj kot v prvem četrtletju lani, je objavil statistični urad.

V prvih treh mesecih leta je stopnja prostih delovnih mest na skupni ravni vseh dejavnosti znašala 2,5 odstotka oz. enako kot četrtletje prej. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je medtem znižala, in sicer za 0,4 odstotne točke. Najvišja stopnja prostih delovnih mest je bila tokrat v gostinstvu, znašala je 5,6 odstotka, sledilo je gradbeništvo z desetinko odstotne točke nižjo stopnjo.

Pri delodajalcih z deset ali več zaposlenimi je stopnja prostih delovnih mest znašala dva odstotka in se je v primerjavi s četrtletjem prej znižala za 0,1 odstotne točke. Najvišja, 4,6-odstotna, je bila v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, sledilo je gradbeništvo s 3,9 odstotka.

V opazovanem četrtletju je bilo zasedenih 808.000 delovnih mest, 82 odstotkov

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav