V 2020 je bila vrednost kmetijske proizvodnje 2 odstoka višja kot leto prej

Bruto dodana vrednost v kmetijstvu je lani ostala na ravni iz leta 2019, ko je znašala 1,2 odstotka bruto domačega proizvoda. Leto 2020 so zaznamovale večja pridelava, nižje cene in višje subvencije, ki so pozitivno vplivale na dohodkovne kazalnike.


Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Vrednost vseh dohodkovnih kategorij v kmetijstvu se je lani povišala. Bruto dodana vrednost kmetijstva je bila višja za štiri odstotke in je znašala 581 milijonov evrov, medtem ko je njen delež v BDP ostal na ravni predhodnega leta pri 1,2 odstotka, so med tednom sporočili s statističnega urada.

Faktorski dohodek je znašal 574 milijonov evrov in je bil za sedem odstotkov višji, faktorski dohodek na zaposlenega pa je znašal 7541 evrov, kar je devet odstotkov višje kot v preteklem letu. Na statističnem uradu kot glavne razloge za zvišanje dohodka na zaposlenega navajajo količinsko večjo letino, višje subvencije in manjšo zaposlenost.

Subvencije so lani znašale 272 milijonov evrov, pri čemer gre za skoraj osemodstotno povišanje. Zaradi finančnih nadomestil za izpad dohodka zaradi okoliščin, povezanih s covidom-19,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav