Polovico vrednosti lanskega izvoza prispevala velika podjetja

Velikih podjetij je med izvozniki le 0,9 odstotka, a so lani poskrbela za 50,2 odstotka vrednosti celotnega izvoza v Sloveniji. Podobno je pri uvozu, kjer so velika podjetja, teh je 0,5 odstotka, poskrbela za 42,9 odstotka vrednosti uvoza.


Luka Koper Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper Foto: MMC RTV SLO

Najštevilnejša tako med izvozniki kot uvozniki so bila sicer mikropodjetja (podjetja z manj kot 10 zaposlenimi). Med izvozniki jih je bilo 72,2 odstotka, med uvozniki pa 64,4 odstotka. Sledijo mala podjetja (podjetja z od 10 do 50 zaposlenimi).

Mikro in mala podjetja skupaj so prispevala več kot petino vrednosti celotnega izvoza in skoraj tretjino vrednosti celotnega uvoza.

V letu 2020 je trgovalo s tujino 26.448 slovenskih izvoznikov in 59.822 slovenskih uvoznikov. Med izvozniki so bila najštevilnejša podjetja, ki so bila tudi uvozniki (67,8 odstotka), medtem ko so bila med uvozniki najštevilčnejša podjetja, ki so samo uvažala (70 odstotkov).

Večino celotnega izvoza in uvoza so ustvarila ravno podjetja, ki trgujejo v obeh smereh, torej kot izvozniki in uvozniki.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav