Višje sodišče: Agrokor mora plačati milijon evrov globe zaradi nepriglasitve koncentracije

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo Agrokorja glede prekrška nepriglasitve koncentracije podjetij Agrokor in Ardeya Global ob prevzemu kostelske polnilnice vode Costella. Agrokor mora plačati milijon evrov globe in stroške postopka.


 Foto: EPA
Foto: EPA

Odločba o prekršku agencije za varstvo konkurence je pravnomočna. Višje sodišče je pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno in s tem potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, je zapisano na spletni strani agencije za varstvo konkurence (AVK).

AVK je sicer Agrokorju leta 2019 naložil plačilo 53,9 milijona evrov globe in mu začasno prepovedal razpolaganje z delnicami Mercatorja, vendar mu je okrožno sodišče delno ugodilo in globo znižalo na en milijon evrov.

Vrhovno sodišče pa je nato presodilo, da mora AVK vrniti delnice Agrokorju. V njegovi pravni naslednici Fortenovi sicer načrtujejo prenos Mercatorja v svojo skupino, ni pa še znano, kdaj se bo to zgodilo.

V Švici registrirani Agrokor AG, ki je bil v 100-odstotnem lastništvu “starega” Agrokorja, je leta 2017 pridobil 100-odstotni delež v podjetju Ardeya Global Ltd. iz Dubaja,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav