Vlada bo dobaviteljem elektrike in plina zagotovila nadomestilo zaradi omejitve cen

Vlada je sprejela dve uredbi, s katerima se bo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina zagotovilo nadomestilo, ker morajo energente prodajati po najvišji določeni ceni. Vrednost ukrepa je od 340 do 350 milijonov evrov na letni ravni.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uredbi sta bili že dolgo časa napovedani in sledita ukrepom, pripravljenim v okviru draginjske skupine pri predsedniku vlade,” je po seji vlade povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Z njima se ureja povračilo zaradi izpada prihodkov vsem dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina.

S tema dvema uredbama se odzivamo draginjske ukrepe in dobaviteljem nadomestimo izpad, ker morajo prodajati po najvišji zamejeni ceni tako pri električni energiji kot pri zemeljskem plinu,” je dejal Kumer.

Za izplačilo nadomestil dobaviteljem bo pristojna družba Borzen kot organizator trga. Z uredbama se prav tako določajo kriteriji za upravičenost posameznega dobavitelja do nadomestila, merila, način izplačila ter postopek izplačila.

Cene elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in nekatere zaščitene odjemalce so zamejene od septembra lani, regulacija se nadaljuje tudi v letu 2023. Obenem

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav