Zakaj se elektrika draži? In kaj ima s tem energetska borza?

“Če želimo zapolniti primanjkljaj elektrike, se moramo priključiti npr. k Avstriji, kjer je cena 400 evrov na megavatno uro. Če primanjkuje energije v celotni Evropi, so cene pač visoke povsod,” pojasnjuje Andrej Gubina s Fakultete za elektrotehniko.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Konec leta 2021 je bila pokritost domače proizvodnje elektrike z domačo porabo v Sloveniji skoraj 83-odstotna. Ključne stebre proizvodnje elektrike v Sloveniji predstavljajo Nuklearna elektrarna Krško, Termoelektrarna Šoštanj in hidroelektrarne. Kot navaja ekonomist Maks Tajnikar, se po neuradnih podatkih čista proizvodna cena megavatne ure elektrike v Sloveniji v zadnjih letih ni bistveno podražila in naj bi stala med 45 in 60 evri. Končna cena električne energije za značilnega gospodinjskega odjemalca pa je ob koncu drugega četrtletja pri nas znašala okoli 140 evrov na megavatno uro.

Cene elektrike so se začele višati že lansko jesen, torej več mesecev pred začetkom vojne v Ukrajini. V pričakovanju zime in energetske krize se porajajo različna vprašanja: Zakaj se elektrika pravzaprav draži? Kje jo pridobivamo in kje kupujemo? Kako deluje energetska borza

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav