Zapleti v vijugah časa

Svetovni slovenski kongres vabi na večer izza kongresa »Esejistično razmišljanje – zapleti v vijugah časa«. S svojo petdeseto knjižno publikacijo se bo predstavil pisatelj, kulturni publicist in prevajalec Lev Detela.

 

Prireditev bo potekala v četrtek, 22. maja 2014 z začetkom ob 18.00. uri, v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi cesti 1/IV v Ljubljani. Večer bo vodil podpredsednik Slovenske konference SSK, Borut Korun.

Pri ljubljanski založbi VED je pred kratkim izšla petdeseta knjiga na Dunaju živečega pisatelja Leva Detele. Pod naslovom Zapleti v vijugah časa  razmišlja  v slovenščini in v nemščini pišoči avtor o nekaterih poglavitnih temah in problemih današnjega kriznega časa in o travmah nič manj obremenjujoče polpreteklosti. V ljubljanski reviji ZVON je kritik Jernej Terseglav zapisal, da avtor »lucidno razkrije probleme in pasti današnjega časa, … predvsem pa je največja vrednost njegovega vidika in analize v tem, da opazuje Slovenijo iz delne distance, z očmi kulturnika in svetovljana, nenazadnje iz druge države, česar sami ne moremo«.

Piše o dogajanju v dolgo časa v Sloveniji zamolčani in za tedanji režim ideološko nepravilni slovenski književnosti v izseljenstvu in zamejstvu. Ne izogne se prikazu temnih strani preteklosti, ki jo je doživel na lastni koži, in poroča o udbaškem preganjanju drugače mislečih, nestrpnem vmešavanju v idejno drugače usmerjene protagoniste …

 

Besedilo: SSK

Lev Detela, pisatelj in prevajalec

 

 

 

Podobne teme: