Zgodovinska stavka ameriških avtomobilskih delavcev. Biden: Proizvajalci morajo ponuditi več.

V ZDA je zaradi stavke prekinilo delo skoraj 13. 000 delavcev, ki so zaposleni v tovarnah podjetij General Motors, Ford in Stellantis. Gre za zgodovinsko stavko, prvo v 88-letni zgodovini sindikata. Predsednik Joe Biden je stavkajoče delavce podprl.


Stavkajoči delavci. Foto: EPA
Stavkajoči delavci. Foto: EPA

Sindikat Združeni delavci avtomobilske industrije (UAW) je prvič v zgodovini izpeljal stavko v podjetjih treh največjih proizvajalcev avtomobilov v ZDA, znanih kot “Detroitovi veliki trije”, potem ko jim po pogovorih z vodstvi ni uspelo zmanjšati razlik glede delovnih razmer in plač.

Zaradi stavke, v katero je vključenih približno 12.700 delavcev v treh tovarnah v Michiganu, Misuriju in Ohiu (v po eni tovarni vsakega podjetja), se je ustavila proizvodnja priljubljenih modelov avtomobilov, kot so ford bronco, jeep wrangler in chevrolet colorado, pišejo tuji mediji. Stavkajoči sicer predstavljajo le majhen delež izmed skupno 150.000 članov sindikata.

Sindikat zahteva 36-odstotno povišanje plač v štirih letih in odpravo večstopenjske plačne lestvice, ki od delavcev zahteva osem let delovne dobe, preden so upravičeni do enakega nadomestila kot

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav