17 Oct, 2018
10:01:17

Napoved Urada: 22. do 28. 12. 2014

TOREK, 23. DECEMBER 2014
Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu,se bo ob 19. uri udeležil slavnostne seje Državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti (Velika dvorana, Državni zbor RS, Šubičeva 4, Ljubljana).

Istega dne, ob 20. uri, se bo minister Gorazd Žmavc udeležil državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti (Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Prešernova 10, Ljubljana).

 

Besedilo: Urad

Obisk v Goriški pokrajini

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, se bo danes,18. 12. 2014, mudil na delovnem obisku pri avtohtoni slovenski manjšini v Goriški pokrajini AD Furlanije julijske krajine. Minister se bo srečal s pokrajinskimi  predstavniki Sveta slovenskih organizacij, Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ter s predstavniki organizacij, ki delujejo na kulturnem, verskem, šolskem, založniškem, kmetijskem in gospodarskem področju. 


Namen obiska je utrjevanje in širjenje sodelovanja z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in slovenskimi strukturami v tej pokrajini.

 

Besedilo: Urad

V videmski pokrajini petro med Slovenci

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v torek in sredo obiskal Slovence, ki živijo v Videmski pokrajini dežele Furlanije julijske krajine. V Špetru se je srečal s pokrajinsko predsednico Slovenske kulturno gospodarske zveze Luigio Negro in pokrajinskim predsednikom Sveta slovenskih organizacij  Giorgiem Banchigem. Prav v tej pokrajini prihaja do izraza odlično delo in sodelovanje obeh predsednikov, za kar se jima je minister še posebej zahvalil.

 

Inšitut za slovensko kulturo v Špetru, ki predstavlja enega najpomembnejših kulturnih centrov Nediških dolin, je gostil predstavnike vseh slovenskih društev in ustanov tega področja. Inštitutu in pokrajinski Zvezi slovenskih kulturnih društev je uspelo v svoje delo pritegniti mlade, ki s svojim delom pomagajo tako na glasbenem, organizacijskem, in kulturnem področju. Za to, da bi se slovenski jezik in beneško narečje ohranilo, mladi in malo manj mladi pesniki in pisatelji skrbijo skozi redno izdajanje svojih literarnih del. Inštitut upravlja tudi s Slovenskim multimedijskim oknom (SMO), ki je v okviru projekta Jezik Lingua, financiranim v okviru programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz evropskih sredstev, postalo eno od najsodobnejših načinov predstavitve kulture na tem območju. Obiskovalec se na atraktiven način, ki pritegne tudi mlade, sprehodi skozi prostor in čas tu živečega slovenskega naroda, zato je prevladalo mnenje, da bi obisk SMO priporočili vsem šolam v matični domovini.

 

 

Obisk Večstopenjske dvojezične šole v Špetru

 

Minister se je na Večstopenjski šoli s slovensko–italijanskim dvojezičnim poukom v Špetru srečal z ravnateljico Sonjo Klanjšček in se nekdanji ravnateljici, pobudnici te šole, gospe Živi Gruden, zahvalil za njeno neprecenljivo delo, ki ga je opravila v Špetru. Minister je izrazil vso podporo prizadevanjem za vzpostavitev dvojezične šole kot temelja ohranitve slovenskega jezika in kulture naroda, ki je tu zgodovinsko prisoten, tudi v Tipani in Bardu.

Minister se je sestal z načelnikom Upravne enote Tolmin Zdravkom Likarjem, ki predstavlja s svojo zavzetostjo zgled čezmejnega sodelovanja in povezovanja slovenskega naroda v različnih projektih.

Na srečanjih s predsedniki in člani pokrajinskih odborov Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturno gospodarske zveze se je minister seznanil z delovanjem obeh organizacij. Združenje Evgen Blankin je kulturna organizacija, ki združuje društva in posameznike iz Benečije, Rezije in Kanalske doline ter izdaja knjige o zgodovini, jeziku in kulturi Slovencev v Videmski pokrajini. Zadruga Most izdaja štirinajstdnevnik Dom, ki je pisan v slovenskem in italijanskem jeziku ter v narečju. Izdajajo tudi mesečni informacijski bilten Slovencev v Italiji Slovit, ki italijanskemu bralcu odkriva položaj slovenske manjšine. Letos je založba izdala tudi odlično knjigo o zgodovini Benečije. Giorgio Banchig je namreč napisal ilustrirano knjigo Benečija, ko se mala in velika zgodovina srečata. Najpomembnejše dogodke je ilustriral Moreno Tomasetig, ki je prispeval tudi vse zemljevide. Knjiga na sodoben in kvaliteten način predstavi zgodovino Benečije, tako da je primerna tako za strokovno javnost, kot za laičnega bralca in uporabo v šolah.

Na sedežu Kulturnega društva Ivan Trinko so ministru predstavili delovanje društva, Glasbene matice, zadruge Novi Matajur in Zveze slovenskih izseljencev – Slovenci po svetu. Tednik Novi Matajur je dvojezičen, članki pa so pisani tudi v narečni obliki. Zadruga Novi Matajur izdaja otroško revijo Galeb, ki izhaja mesečno in jo prejemajo vse slovenske šole v Furlaniji julijski krajini. Kulturno društvo Ivan Trinko skrbi za obsežno knjižnico, sodeluje z vidensko univerzo in s knjižnicami v Sloveniji. Izdajajo zbornik Trinkov koledar, v katerem predstavljajo slovensko skupnost v Furlaniji, njeno kulturo in ljudsko izročilo, zgodovino, literarno in likovno ustvarjalnost. Zveza slovenskih izseljencev Furlanije julijske krajine – Slovenci po svetu je bila ustanovljena davnega 1968. leta v Švici in skrbi za slovenske izseljence z območja dežele, njihove potomce po svetu in tudi povratnike.

Na sedežu Kmečke zveze v Čedadu se je minister srečal tako z njihovimi predstavniki kot predstavniki pokrajinskega Slovenskega deželnega gospodarskega združenja. Minister je pohvalil njihovo sodelovanje predvsem pri čezmejnih projektih ter sodelovanje pri pridobivanju evropskih sredstev s ciljem večjega čezmejnega gospodarskega sodelovanja, ki je eden od pogojev za ohranjanje slovenske kulture v tem prostoru.

V Bardu si je minister ogledal Etnografski muzej in cerkev, ki sta bila zgrajena po potresu in sta dejansko biser kulture in znanja v tem delu Beneške Slovenije. Gospod Viljem Černo s sodelavci tu opravlja neprecenljivo delo pri krepitvi slovenske skupnosti, kar je minister še posebej poudaril.

V Kanalski dolini se je minister v Ukvah srečal s predstavniki Slovenskega kulturnega središča Planika in Združenja Don Mario Černet, obiskal pa je tudi tamkajšnjega župnika Maria Gariupa, za ohranjanje slovenstva pomembnega kulturnega delavca. Na srečanju s starši otrok, ki obiskujejo pouk slovenščine v Kanalski dolini, je bilo izpostavljeno, da si starši želijo, da se pouk slovenščine nadaljuje. Minister je izpostavil, da bi bilo dobro podpreti idejo o ustanovitvi štirijezične šole.

Minister se je v Žabnicah srečal z monsignorjem Dionisiem Mateucigom, ki oskrbuje duhovno središče na Svetih Višarjah, romarskem kraju za vse domače, zamejske in izseljene Slovence. Ogledal si je tudi bodoče duhovno središče, ki ga gradi goriški duhovnik Marjan Markežič.

Minister je svoj dvodnevni obisk zaključil v Ziljski dolini, kjer se je župniku Stanku Trapu, letošnjemu dobitniku Tischlerjeve nagrade, zahvalil za njegovo delo pri ohranjanju slovenstva, Slovenci Ziljske doline pa so ministru pripravili tudi krajši kulturni program.

 

Besedilo: Urad

Napoved Urada: 15. do 21. 12. 2014

PONEDELJEK,  15. DECEMBER 2014

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu,se bo na povabilo veleposlanika Ruske federacije v Republiki Sloveniji dr. Doka Zavgajeva ob 19.00 uri udeležil koncerta Državno pevsko-plesnega ansambla Republike Tatarstan (Unionska dvorana, Grand hotel Union, Miklošičeva 1, Ljubljana).ČETRTEK, 18. DECEMBER 2014


Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, se bo mudil na delovnem obisku pri avtohtoni slovenski manjšini v Goriški pokrajini AD Furlanije julijske krajine. Minister se bo srečal s pokrajinskimi  predstavniki  Sveta slovenskih organizacij, Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ter s predstavniki organizacij, ki delujejo na kulturnem, verskem, šolskem, založniškem, kmetijskem in gospodarskem področju.  
 
Namen obiska je utrjevanje in širjenje sodelovanja z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in slovenskimi strukturami v tej pokrajini.
PETEK,  19. DECEMBER 2014

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetuse bo ob 9. 30 uri   srečal s predstavniki Komisije za zamejski šport Olimpijskega komiteja Slovenije (Sejna soba Urada, Erjavčeva 15, Ljubljana).


Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetubo ob 10.30. uri  na vljudnostni obisk sprejel veleposlanika Kraljevine Belgije v Republiki Sloveniji   (Prostori Urada, Erjavčeva 15, Ljubljana).

 

Besedilo: Urad

Obisk v Videmski pokrajini

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc je včeraj, 9. decembra 2014, pričel delovni obisk pri avtohtoni slovenski manjšini v Videmski pokrajini AD Furlanije julijske krajine.


Minister Žmavc je svoj obisk začel v Špetru Slovenov z ogledom dvojezične šole. Ob tej priložnosti je posebno pozornost  namenil eni od ustanoviteljic šole, dolgoletni ravnateljici Živi Gruden in se ji zahvalil za njen trud, ki ga je vložila v to za Beneške Slovence prepotrebno ustanovo. Zato bo gospa Gruden prejela priznanje Urada na posebni slovesnosti.
Danes, 10. decembra je minister Žmavc med drugim obiskal Bardo v Terski dolini in tamkajšnji etnografski muzej, na kar se bo odpravil v Rezijo.
V nadaljevanju sledi obisk Kanalske doline, kjer se bo minister srečal s predstavniki Slovensko kulturnega središča Planika in združenja Don Mario Černet ter se, po ogledu gradbišča nove duhovnega centra v Žabnicah, se bo v Ukvah srečal s tamkajšnjim župnikom Mariom Gariupom.
Ves čas obiska ministra Žmavca spremlja generalna konzulka RS v Trstu Ingrid Sergaš.
Minister bo svoj dvodnevni obisk zaključil pri slovenskih rojakih v Ziljski dolini na Koroškem.

 

Besedilo: Urad

 

Dodaj med priljubljene

Sledi nam na:

Powered by CoalaWeb

Iskanje

Facebook

Twitter

Iz zamejskih medijev