Srečanje z madžarskim ministrom za človeške vire Zoltanom Balogom

Tina Komel, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je v okviru dvodnevnega delovnega obisku na Madžarskem, ločeno srečala s predstavniki slovenske skupnosti na Madžarskem in z madžarskim ministrom za človeške vire Zoltanom Balogom. Skupaj s predstavniki slovenske skupnosti je imela delovne srečanje z namestnikom državnega sekretarja za narodnosti in odnose s civilno družbo na Ministrstvu za človeške vire Madžarske dr. Csabo Latorcaiem.

 

Ob odprtih vprašanjih kot je npr. financiranje delovanja slovenske skupnosti, študij slovenskega jezika na Univerzitetnem centru v Somobotelu, so sogovorniki pozdravili tudi pozitivne premike in trende, ki se nanašajo na položaj slovenske manjšine na Madžarskem: zagotovitev zadostnih sredstev za nemoteno delovanje Državne slovenske samouprave v prihodnje, skorajšnjo rešitev problematike obstoja slovenske samouprave v Andovcih in zagotovitev narodnostnih štipendij za pripadnike slovenske skupnosti.
Ministrica se je v okviru obiska udeležila tudi koncerta na Glasbeni akademiji v Budimpešti, katerega častna pokrovitelja sta bila madžarski in poljski predsednik vlade

 

Besedilo: Urad

Podobne teme: