Božično razpoloženje v Pavlovi hiši

Božično razpoloženje se bo odvijalo v sredo 18.12.2013 ob 17.00 uri na naslovu: Steiermärkische Landesbibliothek, Kalchberggasse 2, 8010 Graz

 

Program:

Dvojezično branje z Jožefom Tillom in Brigitte Till-Spausta v okviru Slovenske čitalnice v štajerski deželni knjižnici

Glasbeni okvir: Helen Kriegl(violina)

Sodelovanje med Kulturnim društvom člen 7 za avstrijsko Štajersko in društvom »Avstrijsko slovensko prijateljstvo« Graz

Vsako leto se ponovno vračata advetni in božični čas ter s tem tudi božičnice.
Od taki priložnosti iščejo občutljivi in razmišljajoči sodobniki besedila, ki bi mogla razložiti stara izročila modernemu svetu. Tej zahtevi bodo ugodile zbrane pesmi in misli, ki v reducirani pesniški obliki prispevajo svoj delež k božičnemu razpoloženju.

 

Jožef Tillse je rodil v Železni Kapli in se je šolal na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu, nato je diplomiral in doktoriral iz teologije. Bil je učitelj verouka na ljudski šoli in glavni šoli, na gimnaziji in trgovski akademiji, univerzitetni asistent na graški univerzi, učitelj na verskopedagoškem inštitutu v Celovcu in na Pedagoški akademiji. 

 

Helen Kriegl, rojena v Deutschlandsbergu, se je izobraževala od 13. leta na glasbeni visoki šoli v Gradcu. Študij je zaključila leta 1995. Mojstrske tečaje je imela med drugim pri „Franz Schubert Quartett Wien“. Sodelovala je pri raznih ansamblih in v okviru skladateljskih delavnicah tudi izvedla krstne uprizoritve. Igrala je pri graškem simfoničem orkestru. V Gradcu poučuje violino na konzervatoriju J. J. Fuxa in je referentka pri različnih otroških in mladinskih delavnicah komorne glasbe. S komorno glasbo je nastopila v raznih zasedbah doma in v tujini ter sodelovala pri raznih CD-produkcijah. Igra na violini Meinradusa Frank, izdelana leta 1817 v Linzu.

 

Besedilo: Mag. Susanne Weitlaner

 

Podobne teme: