Brazilsko gospodarstvo znova na predkoronski ravni

Brazilsko gospodarstvo, največje v Latinski Ameriki, ki ga je pandemija covida-19 močno prizadela, se je vrnilo na raven pred izbruhom krize.

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je v prvem četrtletju po podatkih statističnega urada povečal za 1,2 odstotka, rast pa je poganjalo kmetijstvo. BDP se je lani skrčil za rekordnih 4,1 odstotka.

Aktivnost v kmetijski dejavnosti se je po podatkih brazilskega statističnega urada, ki jih je povzela francoska tiskovna agencija AFP, razširila za 5,7 odstotka. Industrija in storitvene dejavnosti so medtem dosegle 0,7- in 0,4-odstotno rast.

“Kljub drugemu valu pandemije covida-19 se je v prvem četrtletju BDP povečal, saj je bilo v primerjavi z lanskim letom v gospodarstvu v veljavi manj omejitev za zajezitev pandemije,” je pojasnila Rebeca Palis s statističnega urada.

Rast BDP-ja se je v prvem četrtletju umirila. Potem ko se je v drugem četrtletju lani gospodarstvo skrčilo za 9,2 odstotka, se je v tretjem okrepilo za 7,8 odstotka, v zadnjem četrtletju pa je bila rast 3,2-odstotna.

Čeprav

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav