Črno jezero in njegove skrivnosti

Izlet na Črno jezero

Sredi Pohorja, na nadmorski višini 1197 metrov, se v objemu šotnih mahov in visokih trav skriva gladina jezera čudovite črno-modre barve. Črno jezero tako s svojo barvo kot z živahno zgodovino, polno ljudskih pripovedi, skozi vse leto vabi izletnike, da si globine tega skrivnostnega jezera ogledajo od blizu.

Za spletno stran Mojaslovenija.net je članek o Črnem jezeru napisal popotnik in bloger Tomaž Gorec, ki je Črno jezero obiskal pred kratkim in ga na svojem blogu objavil tudi podrobneje opisal. Priložene fotografije so njegove.

8000 let staro jezero

Črno jezero naj bi nastalo že približno 8000 let nazaj, ob koncu zadnje ledene dobe, in je ledeniškega nastanka. Skozi zgodovino dolgo časa ni bilo znano, saj je zaradi številnih šotnih mahov, ki ga obdajajo, zelo spominjalo na močvirje. Velikokrat je bilo omenjeno le v različnih ljudskih pripovedkah, ki naj jih ne bi bilo malo.

Črno jezero na Pohorju, Slovenija
Črno jezero na Pohorju je modro-črne barve

Sredi 19. stoletja pa je Črno jezero začelo pridobivati svojo prepoznavnost, ki jo počasi, a vztrajno gradi vse do današnjih dni. Takrat ga je po naključju odkrila skupina planincev, pozneje pa so to odkritje dobro izkoristili domačini, ki so zajezili potok Črnjava, zaradi česar je jezero dobilo danes bolj značilno podobo, ki se razlega na površini 1,2 hektara, okrog pa ga obdaja prostrano močvirje, ki ga sestavljajo predvsem šotni mahovi in različne trave.

Skrivnosti se skrivajo v globinah

Glede na to, da je Slovenija dežela jezer in rek, bi marsikdo lahko dejal, da ni eno jezero sredi Pohorja nič kaj bolj posebno od katerega drugega. Toda Črno jezero si je svojo prepoznavnost upravičeno zaslužilo zaradi svoje značilne modro-črne barve, ki spominja na tuš za kaligrafijo.

Video: Črno jezero na Pohorju

Ob pogledu na črno vodo se marsikdo ustraši, da je voda močno onesnažena in umazana. Toda, če boste vodo iz jezera zajeli s prozorno posodo, boste ugotovili, da je kristalno čista. To dokazuje tudi podatek, da je Črno jezero življenjski prostor številnim ribam. 

Skrivnost njegove značilne barve se skriva prav v njegovem dnu. Tam so se stoletja nabirali biološki ostanki odmrlih rastlin in živali, ki sedaj sestavljajo značilen črn mulj. Zaradi temnega dna je jezero tudi dobilo svoje ime.

Poleg lepot jezera lahko z lesenih brvi in pomolov občudujete tudi značilno rastje, ki obdaja močvirje. Jezero se namreč nahaja sredi visokega barja.

Izlet na Črno jezero

Črno jezero je odlična točka za enodnevni izlet v objem narave in njenih lepot. Kot je bilo že omenjeno, se nahaja na Pohorju. Do njega lahko pridete z več različnih izhodišč, vendar je najenostavnejši dostop iz Doma na Osankarici, do katerega lahko pridete z Rogle ali Slovenske Bistrice. Z urejenega parkirišča vas pot vodi po lesenih poteh in je popolnoma nezahtevna, saj v dolžino meri 2,5 kilometra, kar v počasnem tempu hoje pomeni dobre pol ure sprehoda in občudovanja neokrnjene narave.

Glede na to, da se jezero nahaja sredi visokega barja, so tudi poti do njega speljane v obliki lesenih brvi, kar bo sprehodu dodalo še dodaten čar. Ob samem jezeru pa boste našli tudi lesen pomol in kar nekaj lesenih klopi, na katerih se boste lahko odpočili in uživali v zvokih, ki vas obdajajo. Popoln mir boste lahko okusili zlasti v dopoldanskih in zgodnjih popoldanskih urah med tednom, ko je ob Črnem jezeru običajno zelo malo obiskovalcev.

Vseeno pa ne smete pozabiti, da jezero spada v območje naravnega parka, kar pomeni, da je potrebno na naravo tam še toliko bolj paziti. Zato je v okolici jezera prepovedano kampirati, kuriti ali odlagati smeti.

S Črnega jezera pa se lahko odpravite še do drugih bližnjih atrakcij, kot so na primer slapovi Šumnik.

Črno jezero je vsekakor lokacija, ki je vredna obiska, še posebej, če si želite mirnega odmika v naravo, tudi če niste največji ljubitelji visokih nadmorskih višin, saj je pot do njega zelo položna. S svojo značilno barvo pa bodo čudeži narave, ki jih je le-ta pustila na tem koščku Zemlje, osupnili vsakogar.

Podobne teme: