Dogajanje v zamejstvu in Sloveniji: 12. do 17. 9. 2014

Knežji kamen

Do ponedeljka, 15.9.2014 v Celju poteka 47. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (MOS), na katerem igra Slovenska gospodarska zveza (SGZ) iz Celovca pomembno vlogo zaradi odličnega obvladovanja jezikov, poznavanja posebnosti regije ter izvrstnih povezav z vladnimi, nevladnimi in gospodarskimi organizacijami in čezmejnimi mrežami v tem prostoru.

V petek, 12.9.2014 ob 19.30 bo v cerkvi Device Marije na jezeru na Prevaljah koncert v počastitev jubileja skladatelja Lojzeta Lebiča. Priznani ženski zbor Carmina slovenica z dirigentko Karmino Šilec bo med drugim krstno izvedel skladbo »Invokacije«.

 

V petek, 12.9.2014 bodo v različnih avstrijskih krajih pričeli predvajati novi film uspešnega slovenskega režiserja Marka Naberšnika „Die Wälder sind noch grün“ (Gozdovi so še vedno zeleni). V drami o soški fronti v 1. svetovni vojni glavno vlogo mladega vojaka igra rojak Michael Kristof iz Bilčovsa. Film so že predstavili na festivalih v Cannesu in Šanghaju. Teden dni bodo film vrteli v Wulfeniji v Celovcu, v Stadtkinu v Beljaku, v Geidorf Kinu v Gradcu ter v Cine Center in v Village Cinemas na Dunaju. O filmu lahko izveste prek spleta ORF.

V soboto, 13.9.2014 bo čezmejni in deloma tudi vseslovenski značaj imel obisk papeža Frančiška v kraju Foljan Redipulja (tudi: Sredipolje) / Fogliano Redipuglia ob slovenski kraški meji. Ob 100-letnici izbruha prve svetovne vojne bo papež obiskal kraje, ki so zaznamovani s trpljenjem in smrtjo. S svetim očetom bodo somaševali tudi nekateri slovenski škofje in krški škof Alois Schwarz.

(Pod črto: enkrat bi rad preveril, ali so italijanske oblasti na tamkajšnjem ogromnem pokopališkem kompleksu res pustile zapisane vse poklone graditelju – duceju.)

 

V soboto, 13.9.2014 bo na pobudo Slovenskega atletskega kluba – SAK v celovškem športnem parku Welzenegg odprla vrata kmečka tržnica Alpe Adria, ki bo odtlej odprta vsako soboto (razen ob praznikih) od 7.00 do 13.00 ure. Kmetje in pridelovalci kakovostnih pridelkov iz prostora Alpe Jadran bodo ponujali zelenjavo, sadje, meso, salame, klobase, pršut, sir s Predarlske, sir s tartufi iz Slovenije, med, marmelado, svež kruh in drugo pecivo, žganje, likerje in seveda najboljša vina iz regij alpsko-jadranskega prostora!

 

V soboto, 13.9.2014 ob 17.00 bo v Hartlstadl (Had’n-Wirt) na Suhi (Moos) mali festival narodno-zabavne glasbe in predstavitev zgoščenke Kvinteta slovenskih deklet (Oberkrainer Polka Mädels); poleg njih nastopajo še Jauntal Quintett, Nik Laznik, Kumske punce, Bohinjski muzikantje, Ansambel Škorpijon ter Slovenski zvoki.

 

V soboto, 13.9.2014 ter v nedeljo, 14.9.2014 bo na prvem mednarodnem ustvarjalno-tekmovalnem fotografskem maratonu Pixathlon Alpe Adriasodelovalo več deset navdušencev vseh starosti iz sosednjih dežel. Prvi dan bodo fotografirali med Beljakom in Trstom, drugi dan pa med Celovcem in Ljubljano. V vseh štirih krajih bodo nato – konec septembra tudi v ljubljanskem SiTiARTstore – razstavljene prav vse fotografije vseh udežencev. Uradna spletna stran prireditve je pixathlon.in/alpsadria/.

 

V torek, 16.9.2014bodo na Dunaju znameniti argentinsko-koroški slovenski mezzosopranistki Bernardi Fink (Inzko) podelili častni naziv komorna pevka. Med slovenskimi glasbeniki sta bila pred Finkovo za svoje vrhunske umetniške dosežke na področju klasične vokalne glasbe s tem častnim nazivom nagrajena Anton Dermota in Marjana Lipovšek. Občudovani prijateljici ge. Bernardi prisrčno čestitamo za zasluženo priznanje!

 

V torek, 16.9.2014 ob 18.00 bodo v Pokrajinskem arhivu Koper (Kapodistriasov trg 1, 6000 Koper) odprli gostujočo razstavo in predstavili zbornik »Prekomorci«. Avtorica razstave je kustosinja Irena Uršič. Zapel bo Moški pevski zbor Srečko Kosovel, ki letos slavi 70-letnico delovanja. Slovenski prekomorci so bili po dolžnosti italijanski vojaki, prisilno nemški vojaki in prisilno vključeni v italijanske posebne bataljone, internirani in konfinirani v italijanska taborišča. Med afriško puščavo in sibirskim mrazom so sodelovali v najsrditejših in ključnih spopadih druge svetovne vojne na strani Italije in Nemčije in izkusili fašistično nasilje. Zajeti in osvobojeni okupatorjevih spon so bili z levjo podporo Britancev, iz tujine »preko morja« poslani v Jugoslavijo, kjer so v zadnjem letu in pol vojne močno okrepili partizansko gibanje. Za povojno komunistično oblast v Jugoslaviji so bili drugorazredni partizani.

 

V torek, 16.9.2014 ob 18.00 bosta v prireditveni dvorani Štajerske deželne knjižnice (Kalchberggasse 2, 8010 Graz/Gradec) v okviru »Slovenske čitalnice« Magª. Elisabeth Arlt in David Kranzelbinder predstavila obsežen katalog nove razstave v Pavlovi hiši v Potrni /Laafeld »Schauen was sie machen. Einblicke in die slowenische Geschichte und Kultur der Steiermark.Gledat, kaj delajo. Vpogledi v slovensko zgodovino in kulturo na avstrijskem Štajerskem«.

 

V torek, 16.9.2014 ob 18.00 bodo v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani (Cankarjeva 1/IV) predstavili zbornik konference v Bovcu julija 2010 »Slovenci – kdo smo in od kdaj smo tu?«. Večer z avtorji prispevkov o novih pogledih na proces poseljevanja Evrope v pradavnini bo moderirala urednica dr. Duša Krnel Umek.

 

V torek, 16.9.2014 ob 19.00 nas Slovenski center PEN vabi v dvorano Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani na debatno-literarni večer »Koroška ura« ob 75-letnici priznanega koroško slovenskega pesnika in slikarja Gustava Januša, dobitnika Petrarkove nagrade, nagrade Prešernovega sklada in Tischlerjeve nagrade za življenjsko delo (v petek, 19.9.2014 bo zaokrožil niz letošnjih koroških 75-letnikov). Ob branju avtorjevih pesmi bo večer posvečen tudi monografski številki revije »Literatur«, ki je nedavno izšla pri Musilovi hiši v Celovcu, ter vsakdanji skrbi za identiteto in ustvarjalno suverenost. Ob jubilantu bosta nastopila še Korošec mag.dr. Fabjan Hafner ter Tržačan Marko Kravos. Avtorjevo poezijo bo interpretirala dramska igralka Draga Potočnjak.

 

V torek, 16.9.2014 ob 19.30 bo v Muzeju Wernerja Berga v Pliberku (10.-Oktober-Platz 4) naša kolegica, sodelavke Slovenskega znanstvenega inštituta iz Celovca mag. Brigitte Entner predstavila svojo knjigo Wer war Klara aus Šentlipš / St. Philippen?Kärntner Slowenen und Sloweninnen als Opfer der NS-Verfolgung. Ein Gedenkbuch“ (Kdo je bila Klara iz Šentlipša? Koroški Slovenci in Slovenke kot žrtve nacističnega preganjanja. Spominska knjiga). 538 strani obsežna monografija opominja na več kot 500 koroških žrtev nacionalsocializma. Gre za partizane in partizanke, pripadnike wehrmachta in civiliste – člane odporniškega gibanja, kacetnike, politične preganjance, prisilno izseljene in žrtve evtanazije, otroke in mladostnike. Avtorica predstavlja njihove kratke biografije, deloma opremljene s fotografijami, v uvodu postavlja ljudi in dogodke v zgodovinski kontekst, z registrom oseb pa prispeva k uporabnosti knjige.

 

V sredo, 17.9.2014 ob 20.00 bo v k&k kulturnem središču V Šentjanžu v Rožu v gledališkem abonmaju »Pogled dlje« s predstavo »Srečno ločena« gostoval Valič teater; igrata Iztok Valič in Violeta Tomič – po novem tudi poslanka Združene levice v Državnem zboru RS.

 

Od srede, 17.9. do nedelje, 21.9.2014 bo tradicionalni Jesenski sejem (s poudarkom na temah: moda in lifestyle, živali, energija in gradnja, stanovanjski prostor in alpsko-jadranska kulinarika) v Celovec privabil 630 razstavljavcev iz 12 držav, med njimi seveda tudi iz Slovenije. S spletnih strani celovške ORF povzemamo, da bo sejem odprt vsak dan od 9. do 18. ure, zabaviščni park pa bo imel odprto do 2. ure zjutraj. Dnevna vstopnica bo stala za odrasle 7 €, za otroke in mladino 3 oz. 2 €, za upokojence, skupine in študente je vstopnina znižana.

Za obiskovalce iz Slovenije je na voljo še posebna ponudba: pri nakupu vozovnice za avtobus Alpe-Adria-Line iz Ljubljane ali Kranja, je vstopnico za jesenski sejem mogoče kupiti po znižani ceni.

 

Za hitri petkov konec tokrat ponovimo,da bo v nedeljo, 21.9.2014 pri Krnskem gradu in pri Gospe sveti kulturno-zgodovinska prireditev »Deželni knez pride« ob 600-letnici zadnjega ustoličevanja koroškega vojvode v slovenskem jeziku. Naš klub organizira skupni avtobusni prevoz iz Ljubljane. Odhod boob 10.00 z avtobusnega parkirišča v Tivoliju, povratek pa prav tja približno ob 19.00. Cena prevoza za člane KKS in partnerskih klubov oz. društev bo 12 €, za nečlane pa 16 €. Najpozneje do srede, 17. septembra oziroma do zapolnitve mest se lahko za izlet prijavite pri ge. Jožici Jereb na telefonsko številko 031-603294 ali na e-naslov: jereb.soncni.d@gmail.com Vplačila sprejemamo na račun Kluba koroških Slovencev v Ljubljani: NLB 02083-0050910525 ali izjemoma na avtobusu.

 

Besedilo: JanezStergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja

 

Podobne teme: