Agroslomak uspešno dela

Mednarodni kmetijsko – živilski sejem Agra v Gornji Radgoni je bil tudi letos priložnost za sestanek Agroslomaka, leta 2012 na Ptuju ustanovljenega povezovalnega telesa zamejskih kmetov, podjetnikov in organizacij, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. Gost na uvodnem delu sestanka Agroslomaka je bil tudi novi predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar ter mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje in Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, oba (tedaj) v odhajanju in v novi, aktualni vladi ministra za ista resorja, le da se kmetijski ne ukvarja s prostorom. Kot je po sestanku v imenu Agroslomaka povedal Vladimir Čeligoj, so ocenjevali delo v tem mandatu in ugotovili, da so kljub gospodarskim težavam zastavili in izpeljali nekatere nove projekte in jih finančno podprli.

 

SLIKA: Na uvodnem delu sestanka Agroslomaka so bili tudi novi predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar ter (tedaj) ministra v odhajanju mag. Dejan Židan in Gorazd Žmavc. Med ogledom sejma so se ustavili tudi pri kmečkih gospodinjah, ki so jim ponudile domače dobrote.

 

»Želim, da nova vlada takoj, ko bo sestavljena, obišče Slovence v vseh sosednjih državah in se dogovori za prednostne naloge tudi v kmetijstvu v naslednjih štirih letih,« je povedal minister mag. Dejan Židan in poudaril, da je vzorčna kmetija na Gornjem Seniku zelo pomemben projekt, »s katerim skušamo dokazati, da imajo ljudje tudi tam, kjer je najvišja zaščita okolja, kot je narodni park in Natura 2000, možnost preživetja s kmetijstvom.« Tudi minister Gorazd Žmavc ocenjuje, da je sodelovanje Slovenije s slovenskimi kmeti in kmetijskimi organizacijami v zamejstvu dobro, daje dobre rezultate. »Tu uresničujemo čezmejne projekte in razmišljamo o prenašanju idej in nalog na mlado generacijo, ki jo želimo zainteresirati za gospodarjenje … Zelo smo ponosni, da je v Porabju, ki je najmanj razvito območje, prišlo do prelomnih dejanj, da se projekti, kot je vzorčna kmetija in Hiša jabolk, kažejo kot prava pot, ki jo imata ministrstvo za kmetijstvo in Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, kako uresničiti nove projekte, privlačne tudi za mlade in izobražene ljudi, katerim bodo zagotavljali boljše življenje.«

 

Besedilo in foto: Ernest Ružič

Podobne teme: