Vprašanje zastopanosti Slovencev iz Italije v vladnem manjšinskem omizju

Ob skorajšnjem sklicu seje Sveta vlade za Slovence v zamejstvu je predsednik SKGZ Rudi Pavšič pisal predsednici in podpredsednici Sveta, premierki Alenki Bratušek in ministrici za Slovence po svetu in v zamejstvu Tini Komel, da bi ju opozoril na vprašanje zastopanosti Slovencev iz Italije v vladnem manjšinskem omizju.

 

Zdajšnja sestava Sveta vlade (Slovence v Italiji zastopajo deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Damijan Terpin, predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka, podžupan Občine Dreka sicer predstavnik stranke SSk Michele Coren ter predsednik SKGZ Rudi Pavšič) ne odraža realnega stanja znotraj naše narodne skupnosti. »Mnenja sem«, dodaja predsednik krovne organizacije, »da bi bilo primerno poiskati rešitev, ki bo odraz celovitega manjšinskega zastopstva ali pa »zaupati« to skrb predstavništvu obeh krovnih organizacij.

Zaradi povedanega predlagam različici zastopanosti Slovencev iz Italije. Svet vlade naj sestavljajo člani, ki so izraz obeh krovnih organizacij, Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Krovni organizaciji naj poskrbita, da bo sestava izraz vseh treh pokrajin (Tržaške, Goriške in Videmske), kjer smo Slovenci zgodovinsko prisotni. Omenil bi, da predstavniki krovnih organizacij zastopajo slovensko narodno skupnost v Manjšinskem omizju pri italijanski vladi, svoje predstavnike imajo v Paritetnem odboru ter v Deželni posvetovalni komisiji za slovensko manjšino.

Druga rešitev pa bi bila izraz Zastopstva slovenske manjšine v Italiji, ki ga sestavlja pet komponent: SSO, SKGZ, stranke Slovenska skupnost, slovenska komponenta Demokratske stranke ter zastopnik Združene levice«.

 

Besedilo: SKGZ Slovenska kulturno-gospodarska zveza

 

 

Podobne teme: