Dogajanje v zamejstvu in Sloveniji: 29.6. do 7.7.2014

Knežji kamen

Preteklo nedeljo, 29.6.2014 so se v Novem mestu začele tradicionalne, letos že 26. Jezikovne počitnice KKZ za 20 koroških slovenskih otrok v starosti od 10 do 14 let. S svojimi 16 gostitelji z novomeških šol bodo utrjevali znanje slovenščine, gostitelji pa nemščine. V drugem tednu se bodo družili na izletih in ob pestrem spremljevalnem programu. Na zaključni prireditvi v petek, 11.7.2014 ob 17.00 v Osnovni šoli Grm v Novem mestu bodo otroci in njihovi mentorji predstavili skupno glasilo 26. Jezikovnih počitnic v Novem mestu.

 

Ker sem spregledal napoved, lahko zdaj vseeno opozorim na možnost ogleda v spletnem arhivu TV Slovenija: preteklo nedeljo, 29.6.2014 je bila v večerni oddaji »Intervju« gostja Lidije Hren nova evropska poslanka, koroška Slovenka dr. Angelika Mlinar, ki je govorila o svoji uspešni zgodbi z nenavadnimi preobrati, ostro in brez dlake na jeziku pa tudi o dogajanju v slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem. Za ogled kliknite na http://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-tv/174284448. Kot veste, se je novi evropski parlament medtem v torek, 1. julija že sestal na konstitutivni seji.

 

Istega dne, v torek, 1.7.2014 je v Celovcu avstrijski Zvezni svet za svojo predsednico v drugi polovici leta 2014 izvolil koroško Slovenko Ano Blatnik. V prejšnji številki celovškega tednika »Novice« (27.6.2014) si lahko preberete obsežen intervju s to nadaljevalko tradicije poslancev iz Miklavževe družine v Bilčovsu; za zasedbo četrte najvišje funkcije v Republiki Avstriji ji ponovno čestitamo – z najboljšimi željami.

 

V torek, 1.7.in v sredo, 2.7.2014 je v Ljubljani potekala mednarodna konferenca ob 50-letnici Seminarja slovenskega jezika, literature in kulture. Med referenti so bili tudi Andrej Leben iz Gradca, Maria Bidovec iz Vidma in Marija Bajzek Lukač iz Budimpešte. Ker so referati dostopni tudi po svetovnem spletu, sem se npr. iz Lebnovega prispevka lahko poučil o »Prihodnosti slovenistike na Univerzi v Gradcu«. Zaradi upokojitve prof.dr. Ludvika Karničarja in prenehanja financiranja leksikalnega popisa slovenskega ljudskega jezika na Koroškem (pri črki M) obeti za graško slovenistiko niso dobri; žal o stanju univerzitetne slovenistike na Dunaju in v Celovcu v zborniku ni objavljenega poročila.

 

V torek, 1.7.2014 so z navdušujočim nastopom v Ljubljani »Dunajski harmonikarji / Die Wiener Ziehharmoniker« (s štirimi slovenskimi gosti) pričeli svojo koncertno turnejo po Sloveniji. Ponovimo lahko še vabilo na naslednja dva nastopa, in sicer

v soboto, 5.7.2014 čez dan po ulicah in cestah Ljubljane, in sicer v zaključni povorki “Triumf” v okviru mednarodnega festivala Ana Desetnica, ter

v soboto, 5.7.2014 ob 21.00 v atriju v Domu KULTure muziKafe v/na Ptuju.

 

Drevi, v četrtek, 3.7.2014 ob 20.30 poteka na dvorišču Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici (Drevored 20. septembra, 85) srečanje pod lipami, na katerem se zgodovinar Renato Podbersič ml. z gostjo večera dr. Petro Svoljšak pogovarja o 100. letnici začetka 1. svetovne vojne. Dr. Petra Svoljšak je predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa v Ljubljani, direktorica študijskega programa Kulturna zgodovina na Fakulteti za humanistiko, Univerza v Novi Gorici in podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje stoletnic prve svetovne vojne. Pri raziskovalnem delu se osredotoča na zgodovino prve svetovne vojne ter njen kulturno-zgodovinski kontekst, širše pa na družbeno in politično zgodovino 19. in 20. stoletja.

 

Čez teden dni, v četrtek, 10.7.2014 ob 20.30 bo na isti lokaciji gost naslednjega srečanja pod lipami dr. Evgen Bavčar, filozof, estet, umetnik, fotograf, filmski režiser, umetnostni kritik, svetovljan, ki je Francozom in Evropi prvi predstavil Borisa Pahorja, Franceta Bevka in še koga od slovenskih ustvarjalcev.

 

Kot verjetno že vsi vemo, se jutri, v četrtek, 4.7.2014 ob 10.00 v mali (!) dvorani Državnega zbora RS pričenja XIV. Vseslovensko srečanje, tokrat pod naslovom »Mladi kot ustvarjalci skupnega slovenskega prostora?«. Program tradicionalnega poletnega srečanja si lahko ogledate v priponki »XIV Vseslovensko srečanje«. Med uvodničarji bosta tudi predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko mag. Susanne Weitlaner (z video klipom) in tržaška Slovenka, znanstvena sodelavka ljubljanskega Inštituta za narodnostna vprašanja (INV) doc.dr. Sara Brezigar. Drugi najavljeni razpravljalci s Koroške so še Ines Stupica (SGZ), Mateja Kert (KKZ) in Miha Zablatnik, z našega INV pa še višja znanstvena sodelavka dr. Mojca Medvešek (o učenju slovenščine v Varaždinski županiji).

 

V petek, 4.7.2014 ob 19.30 bo v desnem atriju ljubljanske Mestne hiše (Mestni trg 1) koncert Slovenskega komornega pevskega zbora France Prešeren iz Skopja.

 

V petek, 4.7.2014 ob 18.30 bo v Pavlovi hiši v štajerski Potrni (Laafeld 30) v okviru razstave »Sledi/Spuren« ob 100-letnici izbruha 1. svetovne vojne potekala razprava o manjšinskih (jezikovnih) pravicah, ki jo bo moderiral dr. Dieter Halwachs (Gradec), udeležili pa se je bodo prof.dr. Stefan Oeter (Hamburg), prof.dr. Mitja Žagar (INV in Univ. Ljubljana & Koper) ter prof.dr. Joseph Marko (Gradec). Za prevajanje bo skrbela dr. Andrea Haberl-Zemljič. Kontakt: pavel@mur.at in www.pavelhaus.at .

 

V petek, 4.7.2014 ob 20.00 bo v gospodarskem centru v koroških Selah koncert Ansambla Saša Avsenika.

 

Od petka, 4.7.2014 ob 20.00 do nedelje, 6.7.2014 se bo v Števerjanu odvijal priljubljeni in tradicionalni, že 44. Festival narodno-zabavne glasbe. Festival bo mogoče spremljati v živo preko spletne strani www.sedej.org ; od 14. ure dalje se bo vedno nekaj dogajalo…

 

V soboto, 5.7.2014 od 9.00 dalje se bo tradicionalno celodnevno srečanje rojakov iz zamejstva, sveta in domovine »Dobrodošli doma« tokrat odvijalo na različnih lokacijah v zgodovinskem središču Škofje Loke. Koroško bodo tokrat zastopali Otroški pevski zbor Danica iz Šentprimoža ter plezalci iz Šentjaža in Sel, porabske Slovence ljudske pevke iz Števanovcev, Rezijane folklorna skupina »Val Resia« itd.itd. Vse podrobnosti o prireditvi najdete na spletni strani http://www.dobrodoslidoma.si , program prireditve pa je tudi v priponki »Program 5.7.2014«.

 

V soboto, 5.7.2014 ob 17.00 se bo pred k&k-centrom v rožanskem Šentjanžu pričel letošnji Tamburaški festival. Tokrat bodo na njem nastopili: tamburaški orkestar in folklorna skupina KUD “Vila“ – Novi Sad (Srbija), folklorna skupina MKD Ilinden – Jesenice (Slovenija), Tamburaški orkester Kranj (Slovenija), tamburaški orkester Tamika – Železna Kapla, tamburaški ansambel Hodiše-Škofiče, tamburaši iz Loč in Šentjanški tamburaši. Predstavitev nastopajočih je v pripetku »tamburaški festival«.

 

V soboto, 5.7.2014 ob 18.30 bodo v Pavlovi hiši v štajerski Potrni (Laafeld 30) odprli na novo oblikovano stalno razstavo na panojih in predstavili katalog ob razstavi »Gledat, kaj delajo – Schauen was sie machen« (Vpogledi v slovensko zgodovino in kulturo na avstrijskem Štajerskem). Na otvoritvi bo govoril deželni svetnik dr. Christian Buchmann iz resorja za gospodarstvo, kulturo in Evropo. Hkrati bodo odprli slovensko-avstrijsko potujočo razstavo »Sledi / Spuren 1914-2014«. Otvoritveni govor bo imel kurator razstave Vasja Nagy, za glasbeni okvir bo skrbel »Das Großmütterchen Hatz Salonorchestar«.

 

V nedeljo, 6.7.2014 ob 9.00 se bo v Zavodu sv. Stanislava v ljubljanskem Šentvidu z mašo s škofom dr. Antonom Jamnikom in izseljenskimi duhovniki pričel 21. Tabor Slovencev po svetu, ki ga prireja Izseljensko društvo »Slovenija v svetu«. Ob 10.30 bo sledila okrogla miza »Slovenska samostojnost in državnost skozi čas« z referenti: dr. Rosvita Pesek, dr. Andreja Valič-Zver, mag. Renato Podbersič, dr. Andrej Vovko in France Dolinar (Rim). V spremljevalnem kulturnem programu bodo sodelovali mladi iz izseljenstva in Slovenije ter kantavtor Milan Vinčec.

 

V nedeljo, 6.7.2014 ob 10.00 se bo z mašo pričel tradicionalni Kmečki praznik, tokrat na Selskem žegnanju. Ob 12.00 bo sledilo kosilo in zabava, od 14.00 pa kulturni program, v katerem bo nastopil tudi Ansambel Rosa.

 

Nedelja, 6.7.2014 bo na Brezjah po tradiciji posvečena Slovencem po svetu; somaševanje bo vodil kardinal dr. France Rode.

 

Od ponedeljka, 7.7.2014 do petka, 18.7.2014 bo v celovškem športnem parku Welzenegg v dveh delih potekal 4. Teden nogometa SAK-a. Več koroških in čezmejnih športnih vesti je stalno mogoče prebrati na spletnih straneh Slovenske športne zveze www.ssz.at .

 

Pri Založništvu tržaškega tiska – ZTT je izšel pisan pripomoček na 250 straneh »Slovenija v žepu – Vodnik za male popotnike in velike radovedneže«, ki sta ga pripravila Vojmir Tavčar in Mitja Tretjak. Zgoščena in pisana žepnica je namenjena predvsem mladim od 9. do 14. leta. Za oblikovanje knjige sta poskrbela Chiara Sepin (ilustracije) in Peter Ferluga (oblikovanje).Knjiga je naprodaj v vseh slovenskih knjigarnah in na spletni knjigarni Buča www.buca.si ter v knjigarnah v Trstu in Gorici. Več na info@ztt-est.it in www.ztt-est.it .

 

Novo pestro številko Biltena Krščanske kulturne zveze si lahko naklikate in preberete na http://www.kkz.at/novice/detajl/nova_shtevilka_biltena .

 

Iz prejetega e-sporočila o izidu nove številke revije »Sodobnost« (78/2014, št. 6) povzemam, da je v njej objavljen tudi zapis Mateja Bogataja »Zgodovina, mitologija, puščobna sedanjost«, ki ocenjuje gledališko adaptacijo romana »Angel pozabe« Maje Haderlap (priredba romana in režija Igor Pison, Mala Drama SNG Ljubljana); uprizoritev, ki jo bodo jeseni igrali tudi v pliberškem Kulturnem domu, se je uvrstila med pet nominiranih za nagrado najboljše predstave minule sezone v Sloveniji. V najavljeni dvojni poletni številki »Sodobnosti« pa bo s koroškimi Slovenci – vsaj prek rodbinskih korenin – povezana predstavitev še enega vrhunskega sodobnega dramskega dela, in sicer »Evrope«, za katero je Vinko Möderndorfer že prejel Grumovo nagrado.

 

V dveh preteklih e-novičkah najavljena ekskurzija ljubljanskih TIGR-ovcev nas je prejšnjo soboto vodila čez Muro, tudi v Pavlovo hišo v Potrno. Ob tem velja kot predlog za poletno branje opozoriti na obsežen dvojni letni zbornik štajerskih Slovencev »Signal 2013/2014«, ki objavlja vrsto zelo zanimivih člankov in razprav o njihovi preteklosti in sedanjosti. Ne da bi se zamerili ostalim avtorjem, izdvojimo prikaz ljubljanskega kolega dr. Silva Torkarja »Radgona in slovenska imena vasi v Radgonskem kotu: Radgona, Dedonci, Gorica, Gosinja vas, Potrna, Pridova, Zenkovci, Žetinci«. (Več o »Signalu« ste si lahko že prebrali npr. v »Novicah« 20.6.2014 in junijski številki revije »Moja Slovenija«.)

 

Te dni je med bralce prišel tudi nov zvezek revije ljubljanskega INV »Razprave in gradivo – Treatises and Documents« št. 72. Štiri razprave obravnavajo begunsko problematiko, spomin po etničnem čiščenju v Prijedoru, slovenskega narodnega buditelja in potopisca Ivana Macuna ter poglede madžarskega misleca in politika Istvána Biba.

 

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja

 

Podobne teme: