Dogodki v zamejstvu: »Korotanskemu« krogu

Ob koncu šolskega leta se tudi v zamejstvu vrste zaključne prireditve. Tako v vsaki številki »Novic« in »Nedelje« ter na spletnih straneh celovške slovenske redakcije ORF lahko beremo npr. vabila na javne nastope gojencev koroške slovenske Glasbene šole ter na druge predstavitve dosežkov mladih. Prehajamo tudi v obdobje počitniških taborov z različnimi vsebinskimi poudarki. O tem nekaj pozneje, najprej pa običajni izbor »velikokarantanskih« in čezmejnih vabil.

 

Že drevi, v sredo, 26.6.2013 ob 19.00 vabi Filmski klub SZI-Dunaj v dvorano Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju (Seilerstätte 2) na ogled slovenskega filma »Ne čakaj na maj« (1957, 107 min., brez podnapisov), nadaljevanja filmske uspešnice »Vesna«.

Prav tako drevi, v sredo, 26.6.2013 ob 18.30 se bodo v Celovcu pričele mednarodne literarne prireditve, in sicer z branji na prostem pri kužnem znamenju na Starem trgu. V okviru »literatur after work« bosta tako mdr. brala glasbenik Emil Krištof (nemška in slovenska besedila iz „Atlasa posebnih krajev = Atlas der besonderen Orte“) ter urednik »Nedelje« in solastnik ilab cross media Hanzi Tomažič (nemške in slovenske odlomke iz knjige Borisa Pahorja „Trg Oberdan = Piazza Oberdan“).

Knežji kamen

V četrtek, 27.6.2013 med 18.30 in 20.30 bo na programu iste prireditve tudi branje pisatelja in pravnika Janka Ferka (iz romana Franza Kafke „Der Prozess = Proces“). V primeru slabega vremena bodo branja v knjigarni „Heyn“ (Kramergasse 2–4).

V četrtek, 27.6.2013 ob 11.00 bodo v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/I.) predstavili knjigo tržaškega slovenista in leksikografa prof. Martina Jevnikarja (1913-2004) »Slovenski avtorji v Italiji«. Knjigo, ki je izšla v okviru čezmejnega slovensko-italijanskega projekta »Jezik-Lingua«, bosta poleg njene urednice prof. Marije Cenda predstavila še akademik prof.dr. Matjaž Kmecl ter prof. France Pibernik.

V četrtek, 27.6.2013 ob 19.00 bodo v Forumu Zarja na Glavnem trgu v Železni Kapli odprli čezmejno razstavo petih lesostrugarjev. Sodelujejo: Ute Kreter, Matija Hiršenfelder, Mario Bevilacqua, Herwig Haupt, Stanislav Lamovšek.

V petek, 28.6.2013 ob 17.00 bo v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na temo »Slovenci v procesih globalizacije« predaval znani slovenski mislec, pisatelj in urednik Peter Kovačič Peršin.
.
V petek, 28.6.2013 ob 19.00 bodo v dvorani Reiffeisenbank v Beljaku (Drauberme 1) odprli razstavo del Guida Katola, na kateri bo glasbeni okvir prispeval Ljubljančan Lado Jakša. Razstava bo odprta do 4.7.2013, vsak delavnik med 17.00 in 20.00.

V petek, 28.6.2013 ob 19.00 bo v farovžu v Šentjakobu v Rožu obnovitev spomina na pregnanstvo koroških Slovencev “Obzorja” – razpustitev (enoletnega) temporarnega spomenika. Govorniki: Heinrich Kattnig, Jurij Buch in prof.dr. Peter Gstettner; glasba: kvartet “brass nette trompette” (Franci Ogris, Franci Serajnik, Valentin Thaler, Martin Wutte), ženski tercet “Praprotnice” (Hanca & Nadja Pörtsch, Rozka Tratar), otroški zbor »Rož’ce«; v programu še “teatr zora” z izvlečkom iz lanskoletne produkcije. Ob 20.30 še koncert skupine TallTones Extended (Michi Erian, Stefan Gfrerrer, Richie Klammer, Emil Krištof, Primus Sitter, Jozej Štikar).

V petek, 28.6.2013 ob 19.30 bo v samostanski cerkvi Šentpavel v Labotski dolini koncert v sklopu »Šentpavelskega kulturnega poletja / St. Pauler Kultursommer«; nastopa: Akademski PZ Tone Tomšič iz Ljubljane.
 
V petek, 28.6.2013 ob 19.30 bo v Celovcu v okviru trijezičnega literarnega festivala »lesePLATZ Klagenfurt | branje na trgu v Celovcu | spazio lettura Klagenfurt« na prostem pri kužnem znamenju na Starem trgu iz svojega dela »Sisyphus = Sizif« bral slovenski pisatelj Brane Mozetič, istega dne ob 20.15 pa bo Peter Raab prav tam bral liriko koroškega slovenskega avtorja, pesnika in slikarja Gustava Januša. Na drugem prizorišču, ob Spanheimovem vodnjaku (Theatergasse 4) bo v petek, 28.6.2013 ob 19.15 iz svoje knjige »Neodposlani SMS-i / Nicht versendete SMS« bral Ivan Klarič, ob 20.30 iz knjige »Burn, baby, burn!« Zvonko Karanović, medtem ko bo ob 21.15 pisec, prevajalec, urednik in založnik Lojze Wieser bral iz knjige Huga Ramneka »Kettenkarussell / Semanji vrtiljak«.

V soboto, 29.6.2013 ob 19.45 bo v okviru istega festivala na celovškem Starem trgu koroški slovenski avtor Janko Ferk bral iz svoje v Zagrebu izdane knjige »Pasadena«. Ob tem lahko opozorimo, da je v zbirki Im Spiegel der Literatur mednarodne založbe LIT Verlag pravkar izšla nova Ferkova knjiga »Luft aus der Handtasche« z izborom njegovih knjižnih recenzij sodobne literature od pisatelja Jürga Amanna preko Josefa Winklerja do pisateljice Juli Zeh, ki je napisala obširno študijo o pravnem položaju BiH. Kritike so bile v obdobju 2005-2012 objavljene predvsem v Die Presse (Dunaj), Die Furche (Dunaj) ter Literatur und Kritik (Salzburg); Ferkove recenzije so tako pohvalne, kakor kritične, v nekaterih primerih pa negativne.

V soboto, 29.6.2013 ob 20.15 bo na drugem festivalskem prizorišču, ob Spanheimovem vodnjaku iz svoje nove knjige »Quaran Tanja« bral zimzeleni koroški slovenski avtor Jani Oswald. V primeru slabega vremena bodo branja iz Starega trga prestavljena v Mestno galerijo (Theatergasse 4), od Spanheimovega vodnjaka pa v »Raj« (Badgasse 7). Informacije o celotnem programu festivala na www.kulturraum-klagenfurt.at .

Ob obeh celovških literarnih festivalih – in ob napovedi ORF, da bo ukinila pomoč prireditvam okoli nagrade Ingeborg Bachmann – lahko tu povzamemo še informacijo, da so koroške slovenske založbe Drava, Mohorjeva in Wieser izdale nemške prevode petih slovenskih avtorjev. V sklopu projekta Slowenische Bibliothek (Slovenska knjižnica) so izšli prevodi del Njeno življenje Zofke Kveder, Plebanus Ioannes in Thabiti kumi Ivana Preglja, zbirka novel Med idilo in grozo Vladimirja Bartola, Potovanje na konec pomladi Vitomila Zupana ter Ljubezen Marjana Rožanca. Zbirko spremljajo spremne besede, ki so jih napisali Katja Mihurko-Poniž za delo Kvedrove, Matjaž Kmecl za Pregljevo delo, Jelka Kernev Štrajn za Bartolove novele, Alenka Koron za Zupanovo delo ter Tomo Virk za Rožančevo. Urednik zbirke Erwin Köstler napoveduje še izdajo približno 30 prevodnih del, ki so izšla v obdobju od druge polovice 19. stoletja do osemdesetih let 20. stoletja.

V nedeljo, 30.6.2013 ob 9.30 bosta televiziji ORF in ZDF iz stolnice v Krki/Gurk neposredno prenašali sv. mašo v okviru Heminega jubilejnega leta. Mašuje: krški škof Alois Schwarz; glasbeno oblikujeta: samostanski zbor krške stolnice in mladinski zbor “Danica”.

V nedeljo, 30.6.2013 ob 10.00 bo na valovih celovškega radia Agora 105,5 ponovitev oddaje »Literarni razgledi«, v kateri urednica in moderatorka Jerneja Jezernik gosti tajnika KKZ, poeta, romanopisca in avtorja kriminalk Martina Kuchlinga iz Štriholč. Oddaji že lahko prisluhnete v spletnem arhivu Literarnih razgledov: http://cba.fro.at/series/1313  . V knjižnem daru za leto 2010 vseh treh Mohorjevih založb si je pot med bralce uspešno utrla Kuchlingova kriminalka z naslovom Umor v zaspanem mestu. Še prej je pri založbi Drava izšel Martinov prvi roman Iskanje Nataše, medtem ko je ista založba leta 1998 poskrbela tudi za njegovo prvo pesniško zbirko Okamenela sled.

V nedeljo, 30.6.2013 ob 11.00 se bo pričelo prijateljsko druženje ob matinèji na gradu Eve in Herberta Liaunig v Suhi/Neuhaus. Na druženje poleg obeh grajskih lastnikov vabi Avstrijsko-slovenska družba – Koroška s predsednikom mag. Raimundom Grilcem. V kulturni program je vključen koncert Okteta Suha ter popoldanski vodeni ogled muzeja Liaunig.

V nedeljo, 30.6.2013 ob 12.00 se bo s sv. mašo – namenjeno Sloveniji in Slovencem doma in po svetu – pri starem svetišču sv. Hieronima na Nanosu zaključil letošnji izlet Izseljenskega društva Slovenija v svetu. Slovenski maturanti iz Argentine se bodo že ob 7. uri iz Škofijske gimnazije Vipava peš odpravili na pot, ostali udeleženci se do sv. Hieronima lahko pripeljejo tudi z osebnimi avtomobili. Po maši bo sledila pot na Plešo, na vrh Nanosa.

V nedeljo 30.6.2013 ob 14.00 bo pri Peršmanu v Podpeci nad Železno Kaplo tradicionalno spominsko srečanje. Po polaganju vencev ter pozdravih prof.dr. Katje Sturm-Schnabl, predsednice Zveze koroških partizanov (ZKP), ter častnih gostov bosta spregovorila dosedanja avstrijska varuhinja človekovih pravic, gradiščanska Hrvatica mag. Terezija Stoisits in mmag. Daniel Wutti z Alpsko-jadranske univerze iz Celovca. Za glasbeni okvir bosta poskrbela Tonč Feinig in MoPZ »Vinko Poljanec« Škocjan, prireditev pa bosta moderirala dr. Mirjam Zwitter-Šlemic in prof.mag. Štefan Pinter.

V nedeljo 30.6.2013 se bodo na Dolenjskem pričele vsakoletne Jezikovne počitnice v Novem mestu; pripravlja jih Krščanska kulturna zveza in bodo trajale do 12. julija.

Od nedelje, 30.6. do petka, 5.7.2013 bo potekal poletni čezmejni kampus “Terska dolina” za mlade od 11. do 14. leta starosti. Udeleženci kampusa bodo nastanjeni v centru za obiskovalcev Naravnega parka Julijskih Predalp na Planjavi ciklam, ki se nahaja v občini Bardo. Poletni tabor je brezplačen, finančno pa ga je podprla tudi Dežela Furlanija Julijska krajina s sredstvi iz deželnega zakona za Slovence. Informacije na www.comune.lusevera.ud.it/uploads/media/Kampusprogram.pdf .

V ponedeljek, 1.7.2013 od 13.00 do 18.00 bo na sedežu SKS v Celovcu (Novi trg 10/I.) dan odprtih vrat. Zvečer ob 19.00 bo sledil sprejem ob 10-letnici SKS – Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk ter odprtje razstave »SMILE – narišimo otrokom nasmeh«, ki jo bosta odprla veleposlanik RA v Sloveniji dr. Clemens Koja in njegova soproga ga. Martina Koja. Zapel bodo Kežarjevi vnuki, Goriška Brda pa se bodo predstavila z vinom in pršutom.

V ponedeljek, 1.7.2013 se bo pod okriljem Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pričela na različnih lokacijah v Sloveniji dvanajstnevna Mladinska poletna šola slovenskega jezika za mladostnike.
Od ponedeljka, 1.7. do srede, 26.7.2013) bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani (Aškerčeva 2) potekala 32. Poletna šola slovenskega jezika z 2- ali 4-tedenski dopoldanskim tečajem, najrazličnejšimi popoldanskimi tečaji in pestrim spremljevalnim programom – v družbi več kot 130 udeležencev z vsega sveta!

Za Jezikovne in kreativne počitnice (“Pojdi z menoj na morje…”, 8.-18.7.2013) v Nerezinah na Malem Lošinju ter za počitniške tedne v Porabju in Šentjanžu v Rožu ima SPZ – Slovenska prosvetna zveza iz Celovca še nekaj prostih mest.

Od 14.7. do 21.7.2013 pripravlja Avstrijska športna zveza mednarodno mladinsko srečanje – z angleščino kot občevalnim jezikom – v Kolpingovem domu v koroških Borovljah. Menda še iščejo udeležence iz Slovenije v starosti 13-14 let. Informacije pri dr. Ludwigu Drumlu na 0043-664-3428835 ali na marica@druml.or.at .

19.-30.7.2013 bo ljubljanski Lions klub »Rožnik« v mladinskem letovišču v zalivu Pacug (med Piranom/Fieso in Strunjanom) ponovno priredil »Iskrice v očeh« ter brezplačno gostil manjše skupine mladih od 12 do 14 let iz Slovenije in zamejstva. Poleg kopanja, peš pohodov in izleta z ladjico s steklenim dnom so na programu najrazličnejše športne in družabne igre (lani je bila med animatorji tudi ena skavtinja) ter utrjevanje slovenščine, pri čemer sodeluje tudi učiteljica slovenščine. Na Koroškem, na avstrijskem Štajerskem in v Porabju še iščemo par udeležencev; interesenti se lahko obrnejo tudi neposredno name na e-naslov janez.stergar@guest.arnes.si .

Za čas 22.-27.7.2013 ter 29.7.-3.8.2013 sta napovedana dva tedna mladih umetnikov na Rebrci s celovško Krščansko kulturno zvezo kot nosilko programa.

Od nedelje, 28.7. do sobote, 3.8.2013 bo v Domu duhovnosti Benedikt v Kančevcih v slovenskem Prekmurju slovenski počitniški teden za družine »V objemu Božjega stvarstva«. Informacije in prijave na: pavel.zablatnik@kath-kirche-kaernten.at .

Od počitniških programov za mlade koroške Slovence in druge zamejce oz. izseljence to seveda še ni vse… V prihodnjem tednu se bo v Sloveniji, predvsem v Ljubljani, zvrstilo več tradicionalnih srečanj Slovencev iz matične domovine, iz zamejstva ter iz izseljenstva. O tem pa kaj prihodnjič. Lep pozdrav in korajžno v poletno-počitniški čas!

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

Podobne teme: