Država v prvem četrtletju s precej nižjim primanjkljajem kot pred letom dni

Sektor država je v prvem četrtletju letos pridelal 405 milijonov evrov primanjkljaja, kar je 3,1 odstotka BDP-ja, je objavil statistični urad. Primanjkljaj je bil ob ugodnih gibanjih prihodkov in odhodkov precej nižji kot pred letom dni.


Denar. Foto: Pixabay
Denar. Foto: Pixabay

V zadnjem lanskem trimesečju je bil primanjkljaj v državni blagajni pri 648 milijonih evrov ali 4,6 odstotka BDP-ja, v trimesečju pred tem pa pri 322 milijonih evrov ali 2,4 odstotka BDP-ja. Je bil pa bistveno višji v prvih dveh trimesečjih 2021. V prvih treh mesecih lani je dosegel 919 milijonov evrov ali 7,9 odstotka BDP-ja. Celotno lansko leto so slovenske javne finance končale z 2,706 milijarde evrov primanjkljaja, kar predstavlja 5,2 odstotka bruto domačega proizvoda.

Skupni javnofinančni prihodki so se v prvih treh mesecih leta ustavili pri 5,65 milijarde evrov. Medletno so bili višji za 434 milijonov evrov ali za 8,3 odstotka. Skupne prihodke so najbolj povečali višji davčni prihodki. Ti so se medletno dvignili za 285 milijonov evrov ali 11,7 odstotka. Prihodki iz

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav