Iz Marijine doline v Kraljičini deželi Qld Australia

Marian Valley je pri nas v Queenslandu lep romarski kraj, kjer je poleg prostornega svetišča na obširnem 200 akrov zemljišča zgrajenih veliko kapelic različnih narodnosti. Ena najlepših kapelic je tudi kapelica Marije Pomagaj s vojim lepim vrtom. Zgrajena je bila pred štirimi leti in vsako leto v septembru praznujemo njeno blagoslovitev, ki je sedaj že tradicionalni Marijin dan – vseslovensko srečanje rojakov iz cele Avstralije.

 

 

Ob vsakem obisku Marijine doline imam občutek, da je ta kraj vedno lepši, vedno je tam kaj novega, lepega in zanimivega. Zato bi vam rad posredoval nekaj vtisov z obiska tega duševno bogatega središča, kjer romarji iščejo duševni mir in spravo z Bogom. Posebno lepo je videti novo predstavljeno internetno stran, kjer je predstavljena v besedi in sliki tudi naša kapelica Marije Pomagaj. Tu so vse informacije, ki jih romar potrebuje. Koristna razlaga je posebno dobrodošla prekomorskim turistom in romarjem, ki nameravajo obiskati Avstralijo in vključiti tudi obisk Marijine doline – Marian Valley.

 

 

Preko kapelice do Slovenije

Naša kapelica Marije Pomagaj v Marijini dolini ni samo romarski kraj, saj je Brezjanska podoba Marije Pomagaj tudi najuspešnejša predstavnica Slovenije v tem delu sveta. Preko slovenske kapelice nas drugi narodi spoznavajo. Številni romarji različnih narodnosti dnevno obiščejo našo kapelico, kjer se lahko seznanijo preko priloženih tiskanih informacij kje je brezjanska bazilika in Slovenija. V kapeli je romarjem na razpolago spominska knjiga gostov, kjer obiskovalci izražajo v svojem jeziku in različnih pisavah prošnje in osebne vtise ter prižigajo svečke. Pred kapelo je tudi tabla z razlago in predstavo Brezij v angleščini. Našo kapelico in njen vrt pridno oskrbujeta Jože in Marta Gjerek. Kapelica je bila zgrajena z dobrodelnim delom slovenskih rojakov in darovi prijateljev širom Avstralije pod vodstvom Jožeta Gjereka. Tudi Urad za Slovence po svetu v Ljubljani je prispeval dar za nabavo steklenih vrat. Preko Marije Pomagaj nas tukajšnji svet čedalje bolj spoznava, saj je brezjanska Marija najuspešnejša predstavnica ali ambasadorka Slovenije v tem delu sveta. To je čedalje bolj očitno sedaj, ko nas je Slovencev tukaj čedalje manj.

 

 

Redna romanja s čaščenjem Marije

Ob zadnjem letnem praznovanju smo pogrešali slovenske romarje iz Melbourna in Sydneya, ki so prejšnja leta prišli z avtobusom. Zato smo bili letos toliko bolj veselo presenečeni ko je prišel avtobus avstralskih in italijanskih romarjev iz Melbourna, ki so skupno z lokalnimi obiskovalci in romarji napolnili svetišče. Četudi nas Slovencev tokrat ni bilo niti četrtina je bila slovesnost slovenska ob slovenskem petju in petimi litanijami. Pater Darko je vseskozi vodil slovensko petje Marijinih in narodnih pesmi. Po sv Maši smo šli v procesiji k naši slovenski kapelici Marije Pomagaj. V procesiji sta bandera sv. Cirila in Metoda in Brezjansko Marijo nosila Jože Gjerek in predsednik društva Planinke Tone Brožič. Ker je celotna pot do kapelice dobro ozvočena je bilo lepo slišati glasno slovensko petje, ki je odmevalo pa celi dolini. Tudi pred kapelico je pater zapel še nekaj naših Marijinih pesmi. Posebno lepo je bilo slišati dosti pohval našega petja od romarjev, ki niso razumeli našega jezika. Odpevi litanij so bili enoglasni od vseh navzočih: prosi za nas ali pa pray for us … Pri dobrem kosilu, ki so ga pripravile slovenske gospodinje je bilo videti veliko zanimanja za slovensko skupnost. Avstralski romarji iz Melbourna so nam govorili o poznanstvu tega ali onega slovenskega društva, ki so ga obiskali. Nekateri so bili tudi že v Slovenji in Slovenija je bila glavna tema pogovorov.

 

Marian Valley je edini romarski kraj obširnega Queenslanda. Semkaj pridejo romarji, ki želijo v prijetnem in mirnem okolju v naravi preživeti čas srečanja z Bogom. Brezjanska Marija Pomagaj je del tega čudovito lepega duhovnega svetišča. Upamo in želimo, da bi tudi slovenski potniki ali turisti iz domovine obiskali ta lepi romarski kraj – Marian Valley – Marijino dolino.

 

Besedilo in foto: Mirko Cuderman iz pomladanske in sončne Avstralije

Podobne teme: