Ministrica TIna Komel v Splitu in Dubrovniku

Ljubljana, 25. september 2013 – Drugi dan obiska ministrice Tine Komel v Republiki Hrvaški je bil predviden v dveh hrvaških regijah, v Splitu in Dubrovniku.

Ministrica Komel se je v dopoldanskem času najprej srečala s častnim generalnim konzulom Republike Slovenije Brankom Roglićem, kjer sta si izmenjala poglede glede slovenske manjšine v tem delu države in tudi poglede o gospodarskem sodelovanju.

Za tem je sledilo srečanje ministrice z vodstvom in člani slovenskega društva Triglav, z vodstvom in člani mestnega oz. županijskega sveta za Slovensko narodno manjšino ter z vodstvom Slovenskega društva dr. France Prešeren Šibenik. Slovensko društvo Triglav je ministrico seznanilo z njihovimi aktivnostmi delovanja.

Ministrica je pohvalila in podprla njihova prizadevanja in v okviru svojih pristojnosti zagotovila podporo za njihovo nadaljnjo delovanje. Urad se bo še naprej zavzemal za strukturo Slovencev na Hrvaškem kot tudi za  medsebojno vsestransko sodelovanje in podporo na vseh nivojih oblasti.

V nadaljevanju obiska se je ministrica Tina Komel v prostorih dubrovniške razvojne agencije srečala s predsednico Evropskega doma Adrijano Kremenjaš Daničić, vodjo županijskega oddelka za izobraževanje, šport in kulturo Marijeto Hladilo, namestnikom mestnega oddelka za izobraževanje, kulturo in šport Grgurenićem. Pogovoru je prisostvovalo tudi vodstvo Slovenskega društva Lipa in županijska predstavnica Slovenske narodne manjšine. Ministrico so seznanili z organizacijo, delovanjem samega društva in izrazili veliko zadovoljstvo ob obisku ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu pri njih.

Danes v četrtek, 26. septembra 2013, se bo ministrica  na evropski dan jezikov, ki ga praznujemo po vsej Evropi, v popoldanskem času najprej srečala s predsednikom Sveta Republike Hrvaške za narodne manjšine. Sledilo bo skupno srečanje ministrice Komel z vodstvom Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, z vodstvom Slovenskega društva Slovenski dom v Zagrebu. Prisotno bo tudi vodstvo mestnega županijskega sveta za slovensko narodno manjšino ter predstavniki Slovenskega društva Slovenski dom Karlovec in Nagelj Varaždin. Ministrica bo tako ob evropskem dnevu jezikov še bolj spodbudila učenje slovenskega jezika vseh generacij na Hrvaškem, saj je jezik nepogrešljiv člen pri medsebojnem komuniciranju, povezovanju in spodbujanju multikulturnosti. In tisti, ki se učijo slovenskih besed, zvez in časov bo njihova prihodnost še bolj bogata v vseh ozirih.

Ministrica se bo z delegacijo srečala tudi z vodstvom Poslovnega kluba slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov. Ob sklenitvi obiska se bo ministrica srečala z veleposlanikom Republike Slovenije Vojkom Volkom v Zagrebu in diplomati.

Besedilo: MS

Foto: arhiv Urad

Podobne teme: