Obisk na Hrvaškem, tretji dan

Ministrica Tina Komel se je tretji dan obiska, v četrtek, 26. septembra 2013,  v Republiki Hrvaški, na evropski dan jezikov, ki ga je praznovala vsa Evropa, srečala s predsednikom Sveta Republike Hrvaške za narodne manjšine Aleksandrom Tolnauerjem. V vsebinskem in prisrčnem pogovoru sta si sogovornika izmenjala poglede na manjšinsko problematiko nasploh in še posebej na položaj narodnih manjšin v Sloveniji ter na Hrvaškem.

 

Aleksander Tolnauer in Tina Komelj

Sledilo je skupno srečanje ministrice Komel z vodstvom Zveze slovenskih društev na Hrvaškem in z vodstvom zagrebškega društva Slovenski dom. Prisotna so bila tudi vodstva mestnega in županijskega sveta za slovensko narodno manjšino ter vodstvi društev Slovenski dom Karlovec in Nagelj Varaždin.  Ministrici so predstavili organizacijo in delovanje društev ter njihovo videnje trenutnega položaja Slovencev na Hrvaškem.  
Ob evropskem dnevu jezikov je ministrica spodbudila k še zavzetejšemu učenju slovenskega jezika vseh generacij Slovencev na Hrvaškem, saj na ta način omogočimo, predvsem pa izboljšamo medsebojno sporazumevanje vseh generacij na vseh nivojih.

V nadaljevanju se je ministrica Komel, skupaj s člani delegacije, srečala tudi z vodstvom Poslovnega kluba slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov. Ministrico so seznanili s svojimi poslovnimi rezultati in z njihovimi pogledi na gospodarsko sodelovanje med državama.

Ob koncu obiska se je ministrica na zagrebškem Veleposlaništvu Republike Slovenije srečala še s slovenskim veleposlanikom in njegovimi sodelavci. 

 

Besedilo: Urad

Podobne teme: