Najvažnejši ljudski praznik Slovencev v Italiji je pred vrati

Eden prvih, med največjimi in najvažnejšimi ljudskimi prazniki Slovencev v Italiji, je zagotovo Majenca v Dolini. Majenca je prastar vaški običaj, ki poteka vsako leto v centru vasi. To je narodopisna posebnost, ki nima primere med našimi mejaki. Postavljanje maja poznajo še druge slovenske vasi, dolinska Majenca pa po obliki, vsebini in trajanju izstopa izmed poznanih načinov postavljanja maja. Praznik pomladi in mladosti, ki verjetno izhaja celo iz poganskih obredov rodnosti, je zakoreninjen v zavesti vaščanov, saj je njegov izvor zavit v temo časa. V skoraj tednu dni se bodo zvrstile številne pobude in prireditve tako, da bodo vsi obiskovalci potešili željo po zabavi, kulturi in glasbi ter se bodo lahko naplesali in okrepčali.

 

 

Naj omenimo le nekatere. V četrtek, 8. maja, ko se bo praznik tudi uradno začel, bodo ob 16. uri prišli na svoj račun najprej otroci z Malo Majenco. Na dolinski Gorici bodo začeli oblikovati ročna dela in okraske na temo reciklaže za Drevo Pravic. Na Mali Majenci bo tudi poskrbljeno za animacijo z Ernestom, gasilci pa bodo postavili Pompieropoli, svet v katerem tudi najmlajši postanejo pravi gasilci. Ob 19. uri na domačiji Bandi bodo odprli razstavo Danile Tuljak. Ob 19.30 sledi v cerkvici sv. Martina otvoritev razstave Matjaža Hmeljaka in Dunje Jogan.

Dan pozneje ob 19. uri bo v Galeriji Torkla odprtje razstave Podeželska arhitektura v Dolini. Sledilo bo še odprtje razstave domačih ustvarjalcev v dvorani SKD V. Vodnik. Po 21. uri sledi ples s Sardoni barcolani vivi in Mitiche pirie.

V soboto 10. maja, ob 18.30, je na programu nagrajevanje 58. občinske razstave vin in 17. razstave ekstra deviškega oljčnega olja. Noč pa bo pripadala domačinom za slovesno postavljanje maja.

Višek praznika bo v nedeljo. Ansambel Primorski fantje bo pospremil prihod parterjev in parterc na Gorico, z županjo Katio in županom Matevžom na čelu.

V ponedeljek 12. maja, od 21. ure dalje, bodo prisotne zabavali The Beatles Family in Ansambel Nebojsega.

Zabave in prazničnih trenutkov bo konec v torek 13. maja. Ob 18. uri je na programu koncert Pihalnega orkestra Breg. Uro kasneje pa bo zaživel še zadnji slavnostni trenutek Majence, in sicer ob zvokih koračnice in na znak župana fantovske, bo maj, v veselje vseh, zgrmel na tla.

 

 

Besedilo: Robi Jakomin

Podobne teme: