Izbrani tekmovalni ansambli za 14. Večer slovenskih viž v narečju

Na razpis za FESTIVAL – VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU, ki bo letos gostoval v  Zgoniku na Tržaškem, je prispelo preko 20 prijav, strokovna komisija pa je izbrala 12 ansamblov, ki se bodo predstavili z novimi, še ne slišanimi skladbami v sedmih narečjih.

 

 

Za letošnji že 14 festival, Večer slovenskih viž v narečju, se je prijavilo preko 20 ansamblov. Strokovno komisijo, ki je izbrala sodelujoče ansamble in skladbe, sta tudi letos vodila Tomaž Tozon, ki je ocenjeval glasbeno plat prejetih skladb, ter Francka Benedik, ki je ocenjevala primernost narečnih besedil. Izbrala sta 12 tekmovalnih skladb in izvajalcev s povsem novimi narečnimi vižami, ki se bodo 30. maja predstavili v tržaškem zaledju, v občini Zgonik.

Ansambel MAJ se bo predstavil s pesmijo Silvana Pračka – Maxa v notranjskem narečju, JOC BAND iz Poljanske doline, lanskoletni absolutni zmagovalec po oceni strokovne komisije in hkrati zmagovalec po mnenju občinstva, sodeluje z besedilom Mateja Ferlana v poljanskem narečju, HOTAVELJSKI KVINTET pa se bo predstavil prav tako z besedilom v poljanskem narečju, ki ga je napisal David Mohorič. TAPRAVI FALOTI bodo zapeli skladbo v koroškem narečju, delo Mateja Grabnerja, priznani zamejski ansambel, sicer že tudi nagrajenec festivala slovenskih viž v narečju, ansambel ANO UR’CO AL PEJ’ DVEJ pa bo tokrat prepeval v tržaškem narečju besedilo Tullia Možine. V notranjskem narečju se bodo predstavili še trije ansambli; ansambel NARCIS, za katerega je besedilo prispeval David Penko, besedilo Vilija Bertoka bo odpel ansambel AKORDI (v obeh primerih gre za narečni besedili govora iz okolice Pivk), besedilo Kim Furlan, povzeto po govoru v tržaški in goriški pokrajini, pa ansambel DOMAČI ZVOKI. V primorskem narečju se bo predstavil ansambel MODRI VAL, za katerega je besedilo napisal Igor Pirkovič, avtor gorenjskega besedila je Franc Ankerst, skladbo pa bo zapel ansambel VRISK. V štajerskem narečju bodo besedilo Vere Šolinc odpeli Skupina KATRCA in GASILEC SAMO, v pohorskem narečju pa se bo predstavil ansambel FANTJE IZPOD ROGLE, kjer se pod besedilom podpisuje Anton Gričnik.

 

Predsednik strokovne komisije Tomaž Tozon je povedal, da je za njimi prvo dejanje letošnjega festivala: “Imeli smo pač nekaj čez dvajset prispelih posnetkov, med njimi smo izbrali dvanajst, ki so se nam zdeli primernejši. Tudi zelo težka je izbira glede na besedila, ker marsikatera skladba bi tako rekoč lahko odgovarjala nekemu festivalu, ki nima te tipike, da je pravzaprav treba izpostaviti narečno besedilo. Mnogi nas sprašujejo, kaj pravzaprav mi kot stroka ocenjujemo na tem festivalu, mimo tega, da so besedila že posebej nagrajena. No, naša naloga je, da ocenimo najbolj všečno skladbo, ki združuje vse tri elemente: izbrati tako skladbo, ki ima čim bolj všečno besedilo, čim bolj všečno melodijo in čim boljšo izvedbo.” (posnetek: Tomaž Tozon o izboru skladb za Večer slovenskih viž v narečju; dolžina 53 sekund)

 

Letošnji  Večer slovenskih viž v narečju, ki ga Radio Sora organizira že 14. leto zapored ob pomoči agencije Geržina Videoton in letos tudi v sodelovanju s slovensko občino Zgonik v tržaškem zaledju, bo tokrat spet gostoval pri Slovencih izven meja. Odvil se bo 30. maja in bo popestril praznovanje 50-letnice občine Zgonik. Namen festivala je ohranjanje slovenske tradicije in narečne jezikovne pestrosti ter kakovostne narodno – zabavne glasbe.

Podobne teme: