NAPOVED dogajanja v zamejstvu: od 16. do 21. 10. 2013

Knežji kamen

Široke javnosti in niti svojih članov nismo uspeli posebej seznanjati oziroma »obremenjevati« z zgodovinskim podatkom, da je predvčerajšnjim, 14. oktobra poteklo 85 let, odkar so se v Celju na svojem prvem shodu zbrali slovenski koroški (po-plebiscitni) pregnanci in si ustanovili Klub, katerega tradicijo še danes gojita kluba v Ljubljani in Mariboru. Sedanji predsednik nadzornega odbora ljubljanskega Kluba Gojko (Gojmir) Uršič je bil kot triinpolletni deček prisoten na zborovanju v Celju…

Nekaj spominskih dogodkov pa smo ali še bomo vseeno nanizali ob jubileju. Tako je dr. Danijel Grafenauer 6. oktobra o klubski zgodovini in njegovem prvem predsedniku dr. Juliju Felaherju govoril kot gost oddaje »Zajtrk s profilom« na slovenskem programu celovškega radia. Včeraj je mariborski klub pripravil predavanje dr. Borisa Jesiha »Položaj slovenske manjšine v sosednjih državah«. Ljubljanski klub ob polokrogli obletnici prav te dni zaključuje pomembno fazo obnove in revitalizacije klubske hiše in njene okolice. Omenili smo že redakcijsko delo za objavo spominske in zgodovinske literature, povezane z delovanjem obeh sedanjih klubov. Dr. Grafenauer bo o preteklosti in sedanjosti koroških beguncev v osrednji Sloveniji spregovoril še 25. oktobra v Tinjah.

Med dogodki preteklih nekaj dni, ki jih nismo spregledali, ampak jih zgolj zamudili, je bila v nedeljo, 13.10.2013otvoritev čezmejne Geološke tematske poti – odsek Remšnik in Muzeja mineralov Remšnik. Novo označeni odsek poti poteka med mejnim prehodom Brezni vrh in opuščenim rudnikom pod kmetijo Dijak na Remšniku; ob poti je postavljenih pet monolitov (blokov kamnin). Muzej mineralov Remšnik je urejen v prostorih KS Remšnik in ponuja na ogled tudi v svetovnem merilu zelo redke minerale. Na dvorišču podružnične šole Remšnik lahko z geološko igro na zabaven način doživite rudnik in raznolik svet mineralov. Informacije in najava: +386 2 62 12 549.

 

V sredo, 16.10.2013 ob 18.00 bo/je v Celovcu, v galeriji in dvorani Evropske hiše (Reitschulgasse 4) odprtje razstave in literarni večer »Poezija v lesu in besedi«, kjer se bosta predstavila Igor Grabec (*1939, nova knjiga »Kipi in stihi«) in Franc Merkač (*1954, nova knjiga »Na povrhnjici Zemlje«). Voditeljica bo Jerneja Jezernik. Razstava bo odprta od 17. do 31.10.2013, vsak dan od 15:00 do 19:00 in po dogovoru.

 

Vsredo, 16.10.2013 ob 18.00bodo/so v občinskem uradu v podjunskem Šmihelu odprli petdnevni, močno uveljavljeni Mednarodni lutkovni festival»Cikl cakl« »ki ga prireja KPD Šmihel v sodelovanju s KKZ. Celotni spored prireditev je dostopen na spletnih straneh obeh prirediteljev: www.smihel.at oz. na www.kkz.at.

Kulturna referentka KKZ Mateja Kert nas vse, posebej pa tiste, ki ne spremljajo najavnih strani v obeh koroških slovenskih tednikih (»Novice« in »Nedelja«), opozarja, da je mesec oktober pester čas za premiere.

 

Vsredo, 16.10.2013 ob 19.00vabi Filmski klub SZI-Dunaj v dvorano Slovenskega znanstevnega inštituta (Seilerstätte 2) na ogled slovenskega filma (z angleškimi podnapisi) režiserja Karpa A. Godine (*1943, Skopje, 2006 prejemnik Prešernove nagrade) “Splav meduze” iz leta 1980.

 

V sredo, 16.10.2013 ob 20.00bo Slovensko ljudsko gledališče Celje v celovškem Theater Halle 11 (Messeplatz 1 / 11) uprizorilo igro Matjaža Zupančiča »Schocking Shopping«. Več na www.klagenfurterensemble.at.

 

V četrtek, 17.10.2013 ob 8.30se bo v Mozartovi dvorani Doma glasbe v Celovcu (Miesstalerstrasse 8) pričel 24. Evropski kongres narodnih skupnosti, tokrat pod naslovom »Evropa 1913-2013: Večine in manjšine skozi čas«. Med predavatelji bodo npr. prof.dr. Stefan Karner (Večine in manjšine: Nemci v Sloveniji), prof.dr. Katja Sturm-Schnabl (Izrazi in koncepti v pojmovanju manjšin) in dr. Avguštin Malle (Manjšinsko šolstvo – nacionalizem ali emancipacija?).

 

V četrtek, 17.10.2013 ob 14.30se bo v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (Dimičeva 13, Ljubljana) pričela VIII. Konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije. Na konferenci in v že natisnjenem zborniku je med osrednjimi programskimitočkami (svetovni red pred razpotjem, aktualno stanje in trendi slovenskega gospodarstva, energetika, okolje in trajnostni razvoj…) tudi predstavitev dosežkov in dobrih praks slovenskih raziskovalcev ter inovatorjev doma in po svetu. Referenti iz Avstrije so dr. Miro Polzer, mag. Mateja Forštnarič, Miha Kampuš in mag. Marina Einspieler-Siegert, iz Italije pa prihaja Andrej Šik. Prijave preko spletne strani www.slokongres.com in PRIJAVNICA; s klikom tudi na PRELIMINARNI PROGRAM .

 

V četrtek, 17.10.2013 ob 17.00prireja naše partnersko Društvo »Avstrijsko-slovensko prijateljstvo« iz Gradca v dvorani Štajerske deželne knjižnice (Kalchberggasse 2, Joanneumsviertel, 8010 Graz/Gradec) spominski večer za Frana Miklošiča (1813-1891); spregovorila bosta prof.dr. Ludvik Karničar (v nemščini) in Marjan Pungartnik (v slovenščini). Glasbena spremljava: Karlheinz Donauer. Prosijo za prijave na ivanka.gruber@aon.at oziroma na  landesbibliothek@stmk.gv.at .

 

V četrtek, 17.10.2013 ob 17.00bodo na Slovenskem znanstvenem inštitutu na Dunaju (Seilerstätte 2, 1. okraj) predstavili novo knjigo raziskovalke na Slovenskem znanstvenem inštitutu v Celovcu dr. Štefke (Stefanie) Vavti„Ich bin einfach ein Mensch“, Ethnische Selbstverortung und lokale Bezüge junger Slowenen in Kärnten (Österreich), 2013. Peter Lang, Internationaler Verlag der Wissenschaften, Frankfurt am Main, Deutschland.

 

V četrtek, 17.10.2013, ob 18.30bo v Ljubljani v Virtualnem gradu (pod Razglednim stolpom) v ciklu »Plemiške rodbine na Slovenskem« akademik prof.dr. Peter Štih predaval na temo »Goriški grofje – prezrta plemiška rodbina slovenskega srednjaga veka«.Goriški grofje po svojem pomenu za Slovence niso zaostajali za Celjskimi, njihova zgodovinska dediščina pa je povezana s slovenskimi mejnimi področji od Koroške in Goriške do Istre in Bele Krajine. – Vstopnice na predavanje (po 3 € za odrasle in po 2 € za mladino in upokojence) si mdr. lahko nabavite pri spodnji postaji tirne vzpenjače ter si s tem zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.Pazite: začetek predavateljskega niza je bil razprodan!

 

V četrtek, 17.10.2013, ob 20.00se bo v komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici časnikarka Erika Jazbar pogovarjala z raziskovalko, publicistko in pedagoginjo prof.dr. Miro Cencič, avtorico številnih knjig s šolskega področja, ki se je po upokojitvi posvetila raziskovanju novejše zgodovine in polpreteklosti (beneški Čedermaci, goriška politična sredina, organizacija Tigr, njen rojstni Tomaj…).

 

V četrtek, 17.10.2013, ob 20.00bo v Kulturnem domu Pliberk gostovalo Prešernovo gledališče Kranj z igro Johna P. Shanleya “Dvom” v režiji Alena Jelena.

 

V petek, 18.10.2013zjutraj bova odbornika našega ljubljanskega kluba ter sodelavca Inštituta za narodnostna vprašanja dr. Danijel Grafenauer in podpisani odpeljala dva polna avtobusa zaupnikov SVIZ – Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture iz Ljubljane na strokovno ekskurzijo po pomembnih krajih koroške slovenske preteklosti, sedanjosti in prihodnosti: Gospa Sveta, Celovec, EXPI v Kočuhi…

 

V petek, 18.10. 2013 ob 9.30se bo v Parku vojaške zgodovine Pivka (Kolodvorska 51, 6257 Pivka) pričel znanstveni posvet “Vojaški pomen organizacije TIGR in Danilo Zelen«. Pobudnik posveta je naše partnersko Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske. V priponki »tigr_vabila_pivka« je program posveta.

 

V soboto, 19.10.2013 ob 15.30lahko pričakujemo, da bo mlado in staro drlo na tekmo nogometašev Slovenskega atletskega kluba (SAK Posojilnica Zveza Bank) v celovškem športnem parku v Welzeneggu proti moštvu iz Lafnitza (Štajerska). Napovedana tokratna zmaga SAK-a v regionalni ligi sredina bi bila že peta zaporedna, kar bi bila dobra napoved pred bližnjim nadaljevanjem avstrijskega pokalnega tekmovanja: v torek, 29. oktobra, v osmini finala.

 

V soboto, 19.10.2013 ob 18.30bo na 2. programu TV Slovenija prva ponovitev 52-minutnega dokumentarnega filma Amirja Muratovića »Ljubljansko jutro, benečanski večer« o pisatelju ter diplomatu dr. Izidorju Cankarju, ki je poleti 1920 napisal tudi dramolet “Plebiscit”, v katerem je nastopila tudi njegova prijateljica, botaničarko dr. Angela Piskernik.Film si v spletnem arhivu TVS že lahko priklikate.

 

V soboto, 19.10.2013 ob 18.00bodo v Družbenem domu na Prevaljah predstavili nove zborovske edicije: A. Hovnik Plešej – »Eno pesem pojmo mi«, »Koroške ljudske v priredbah Luke Kramolca« in štiri notne zbirke rožanskih ljudskih pesmi.

 

V soboto, 19.10.2013 ob 19.00se bo v Družbenem domu na Prevaljah pričel 5. Zborovski festival ljudske pesmi, ki je letos posvečen rožanski pesmi. Povabljeni so zbori, ki tokrat prvič prihajajo na Prevalje: komorni zborSPD Borovlje, MePZ»Obala« Koper, vokalna skupina »Chorus ´97« Miren, mešani komorni zbor »Carinthia cantat« Slovenj Gradec ter zbor»Jacobus Gallus« Trst.

 

V soboto, 19.10.2013 ob 19.00bodov dvorani Kulturnega doma na ljubljanskih Črnučah (Dunajska 367) na glasbenem večeru nastopili MoPZ »Vesna« iz Križa na tržaškem Krasu, operni pevke in pevci Operne akademije iz Križa, oktet »Zven« KUD Svoboda Črnuče ter instrumentalna skupina »Ljubljanske korenine« KUD Svoboda Črnuče.

 

V soboto, 19.10.2013 ob 20.00se bosta v Ljubljani za začetek srednjeevropske odbojkarske lige (MEVZA) spet pomerili članska ekipa ŠK Posojilnica Aich-Dob ter slovenski prvaki ACH Volley Ljubljana.

 

V nedeljo, 20.10.2013 med 10. in 11. urolahko na valovih celovškega radia Agora (105,5) prisluhnete ponovitvi 38. oddaje »Literarni razgledi«; urednica Jerneja Jezernik tokrat gosti prof.dr. Marjana Kordaša in se z njim pogovarja na temo »Jezik, identiteta in angeli«.Akademik Kordaš iz Ljubljane je po očetovem rodu koroški Slovenec, po materi pa Čeh.Mednarodno uveljavljeni medicinski strokovnjak na področju patološke fiziologije, po srcu pa kolesar na dolge proge in pisec je pred nedavnim izdal dve novi knjigi: avtobiografijo »Engelsflügel in einer fremden Welt« in dvojezično, slovensko-nemško zbirko esejev »Jezik in identiteta / Sprache und Identität«. Posnetek pogovora je/bo dostopen na spletnem naslovu.

 

V nedeljo, 20.10.2013 ob 17.00bo v župnijskem domu v Cerkljah na Gorenjskem spet nastopil s predstavo »Prerok« z izbranimi svetopisemskimi besedili Janko Krištof, župnik in dekan iz Bilčovsa. Glasbena spremljava: Paulos Worku in Kerstin Zirgoi, režija dogodka pa Aleksander Tolmaier.

 

V ponedeljek, 21.10.2013 ob 18.00se bodo na Zvezi Bank v Celovcu z odprtjem razstave Ivana Žerjala iz Gorice začeli 16. Primorski dnevi na Koroškem. Široka paleta prireditev bo segala še prek politične okrogle mize, branja in predstavitve publikacij, lutkovne, otroške in odrasle gledališke predstave in maše z glasbo tržaških skladateljev tja do srečanja glasbenih šol.

 

Tu bi bilo potrebno še kaj več napisati o nedavni zmagi mag. Rudija Vovka, ki je kot pravni zastopnik Slovencev iz občine Škocjan dosegel, da je avstrijsko Upravno sodišče s sodbo ugotovilo, da so bili tamkajšnji koroški Slovenci desetletje nezakonito prikrajšani za uporabo slovenskega jezika v upravi (od 2011 pa še vnaprej prikrajšani vsaj glede na določbe ADP in mednarodnega prava). A se ob pozni uri  na kkncu strani ustavim! Lep pozdrav vsem

 

Besedilo: JanezStergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

 

Podobne teme: