Novi odgovorni urednik Miha Obit

Tednik Novi Matajur je nenadomestljiv spremljevalec in poročevalec dogajanja med Slovenci na Videmskem, zato ga Slovenska kulturno-gospodarska zveza prepričano podpira in omogoča, da pride med bralce tudi na Tržaškem in Goriškem. Novi odgovorni urednik Miha Obit zagotavlja tedniku kontinuiteto v uredniški politiki s pozitivnim pogledom na prihodnost in – zakaj ne, tudi s sodobnim komercialnim pristopom. Medijske in druge razvojne perspektive slovenske prisotnosti na Videmskem so bile v osrčju zasedanja deželnega vodstva SKGZ, ki se je tokrat sestalo na sedežu Novega Matajurja v Čedadu.

Odgovorni urednik tednika Novi Matajur, Miha Obit

 

Na Videmskem beležimo v zadnjih letih stalno rast zanimanja za dvojezično šolo v Špetru. Uspeh šole je razviden po številu vpisov in po vse večjem interesu zlasti županov Barda in Tipane, ki bi radi vpeljali isti model v svoje občine. Zaradi tega mora biti razvoj šolstva glavna prioriteta, delo šole pa je potrebno podpreti s pošolskimi dejavnostmi. Ob tem so že zlasti člani SKGZ iz Videmske pokrajine izpostavili pomen gospodarskega razvoja v vsem obmejnem pasu v Furlaniji, ki je pogoj za obstoj in nadaljnji razvoj tu živeče slovenske narodne skupnosti.

Splošna kriza politike, ki uživa zelo nizko podporo med ljudmi, vpliva tudi na civilno družbo, ki potrebuje večji stik s teritorijem. Tudi SKGZ bo poiskala najprimernejše poti za učinkovito promocijo svojih ciljev in bo zato povečala stike z vsemi sredinami tako znotraj naše narodne skupnosti kot širše v prostoru.

Deželno vodstvo krovne organizacije je v nadaljevanju srečanja v Čedadu izpostavilo potrebo po uresničevanju predlogov in sklepov, ki so bili izraženi na samem kongresu organizacije in na zadnjem notranjem seminarju.

 

Besedilo: Marino Marsič, Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Čedad, 14.10.2013

Podobne teme: