Enotnost v različnosti

Slovenska kulturno-gospodarska zveza je že 60 let prisotna v življenju in delu Slovencev v Italiji. Ustanovljena je bila v prvih povojnih letih z namenom, da v nove generacije prenese tiste vrednote, zaradi katerih se je cela Evropa osvobodila izpod nacifašističnega jarma.

 

 

Zgodovina ni bila nikoli dobrohotna z našo skupnostjo in zaradi tega smo dobršen del naše aktivne prisotnosti namenili boju za naše pravice in skrbi za uveljavljanje naše kulture in jezika. Še več. V naš prostor smo vnesli skrb za gospodarski in družbeni razvoj, ker smo prepričani,da mora manjšina stati na svojih nogah in biti vse manj odvisna od zunanjih dejavnikov, ki so bili večkrat do nas mačehovski. Danes, na srečo, so časi drugačni. Nove evropske povezovalne dinamike, vse večja povezanost med državami-sosedami, obmejna skupna politika in do nas manj trda italijanska politika nam nudijo priložnost, da uresničimo tiste načrte, o katerih smo več desetletij lahko samo sanjali. Zanje pa moramo biti primerno opremljeni, z vizijo in konkretnimi načrti. Kot narodna skupnost premoremo razvejane organizacijske strukture. Tudi njim je treba zagotoviti možnost, da uresničujejo cilje, ki so si jih postavili.

Slovenska narodna skupnost v Italiji je danes postavljena pred številne izzive, ki morajo upoštevati te danosti, in razumeti mora, da so časi zreli za kakovostnejši korak tudi znotraj nje same. Pretirana razdeljenost, ki nam jo je prinesla zgodovina, ne koristi in zavira procese večjega sodelovanja in združevanja. Enotnost v različnosti mora postati naše vodilo in zanj se moramo vsi potruditi in najti podporo tudi v matični državi. Potrebujemo novo vizijo odnosov med nami in večje povezovanje med slovenskimi manjšinami, ki živijo v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Razmisliti moramo o nas samih in o odnosih z Republiko Slovenijo, ki presegajo vsakdanjost. Čaka nas veliko dela. Prepričan sem, da mu bomo kos. To je tudi vodilo zdajšnje ekipe SKGZ.

 

Besedilo: Rudi Pavšič, predsednik SKGZ, Trst, 10. oktobra 2013

Podobne teme: